Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fevziye Toros yaptığı açıklamada, bayramların eski ama eskimeyen en güzel geleneklerinden biri olan harçlığın, yaşı ne olursa olsun her çocuğun beklentisi olduğunu söyledi. Bu beklentiyi karşılarken verilen paraların doğru kullanımının da takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Toros, çocukların harçlıklarını yararlı şeylerle değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Toros, harçlıkla küçük bazı ihtiyaçların giderilebileceği mesajı verilmesi gerektiğini dile getirerek, "Bu mesajı verirken çocuğa parayı istediği şekilde değerlendirebileceği, bu konuda kararın kendisine ait olduğu anlatılmalı. Böylece çocukta, karar verebilme duygusu ve verdiği kararın karşılığını tadabilme imkanı sunulmuş olur. Bu karar alma sürecinde ailelere önemli görevler düşmekte. Bu kararın onanması da özgüven açısından çocuk gelişiminde önemli katkı sağlar" dedi.

Bilinçli harcama noktasında ise anne ve babalara büyük görevler düştüğünün altını çizen Toros, özellikle erkek çocuklarında şiddete meyilli silah veya patlayıcı benzeri oyuncaklara olan ilginin engellemesi gerektiğini söyledi.

Çocukların bu tür tehlike arz edecek oyuncaklara yönelmemesi için model alma dönemlerinde daha dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Toros, şöyle devam etti:

"Çocukların silah türü şiddet mesajı veren oyuncaklar oynaması özellikle onların model alma dönemlerinin yoğun olduğu 3-6 yaş arasında kısıtlanmalı. Ancak düğün veya maç zamanlarında ateş ederek kutlama yapan ebeveynlerin olduğu ortamlarda bunu kontrol edebilmek ve çocuğa anlatmak pek mümkün olmuyor. Özellikle erkek çocukları ani sesli ve heyecan uyandıran oyuncakları ve oyunları tercih ediyor. Bu tür özellikleri olan günümüzde o kadar çok oyuncak var ki... Bunu önlemenin tek yolu, çocukları doğru yönlendirmek ve bu yolda doğru model olmak. Örneğin, aileler, silahların zararlarını anlatılabilir veya çocukları bu tür tehlikeli ve zararlı oyuncaklardan uzak tutarak farklı oyuncaklara yönlendirebilir."

Ailecek eğlenilebilecek oyunlara yönlendirilebilir

Toros, oyuncak silahlar yerine farklı alternatifler sunulabileceğini aktararak "Çocuklar için ailecek oynayabilecekleri top, yapboz oyunları oynanmasının yanı sıra izlenen güzel filmlerle sohbet ortamları yaratılabilir" diye konuştu.

Harçlıklarla birikim alışkanlığının da kazandırılabileceğine dikkati çeken Toros,  biriktirme alışkanlıklarının ödüllendirilebileceğini sözlerine ekledi.