Muhteşem Yüzyıl finalinde yayınlanan fragramıyla Kösem Sultan dizisinin sinyali verilmiş o günden bu yana da dizinin başrolünde kimin oynayacağı tartışma konusu olmuştu. Meryem Uzerli, Tuba Büyüküstün, Beren Saat gibi oyuncuların isimleri Kösem Sultan'ın başrolü için geçmiş son olarak Beren Saat ile anlaşıldığı belirtilmişti. Ancak iddiaya göre yapımcı Timur Savcı, Kösem Sultan için Beren Saat'i istemiyor. Savcı'nın adı duyulmamış 10 oyuncu ile deneme çekimi yaptığı. Hiçbir oyuncu beğenilmezse Beren Saat'i oynatacağı ileri sürüldü.

Hülya Avşar’ın Safiye Sultan olarak kamera karşısına geçeceği “Kösem Sultan”ın başrol oyuncusu da uzun aşamadan sonra netlik kazanmış ve Beren Saat olmuştu… ’Muhteşem Yüzyıl-Kösem’ dizisi için Beren Saat’le anlaşan Timur Savcı’nın B planı olduğu ortaya çıktı.

HT Magazin’den Mehmet Çalışkan’ın haberine göre; Kösem rolü için Saat’i yedekte bekleten Savcı, tanınmamış 10 oyuncuyla deneme çekimlerine başladı. Eylül ayında izleyiciyle buluşması planlanan ‘Muhteşem Yüzyıl-Kösem’ dizisinde Kösem Sultan rolü için ibre Beren Saat’ten ‘no name’ bir isme döndü. Saat ismine bir türlü ikna olmayan yapımcı Timur Savcı, bugüne kadar görüştükleri 6 bin isim arasından 10 Kösem Sultan adayı belirledi. ‘Muhteşem Yüzyıl’da Meryemli Uzerli örneğinde olduğu gibi projeye tanınmamış bir isimle başlamak isteyen Savcı, yönetmen Zeynep Günay Tan’la 10 isim arasından Kösem’i belirlemeye çalışıyor. Deneme çekimlerinden sonuç alınamazsa daha önce anlaşılan Saat, Kösem Sultan olacak.