Esin Gençel-İskenderun doğumlu Dündar Mercan, konservatuvar mezunu bir tiyatro sanatçısı. 20 yıl önce Avrupa'ya yerleşen Mercan, Norveç'e yaptığı gezi sırasında balon sanatçısı Alex ile tanışmış ve balon katlama sanatını yapmaya başlamış. Ustası Alex'i geçerek, 2008 yılında Balon Katlama Dünya Şampiyonu olan Dündar Mercan, şu an balonlara 5 binden fazla şekil verebiliyor. Anaokulu öğretmenlerine sunum yapmak ve iki günlük bir gösteri için İzmir'e gelen Mercan ile Türkiye'de çok bilinmeyen balon sanatı hakkında konuştuk. Köpek figürü yaparak balon sanatına başladığını ifade eden Dündar, "Şu an balonla 5 binden fazla şekil yapabiliyorum. Bunun sonu yok. 15 bin de olabilir. Talep oluyor ya da kendiniz üretebiliyorsunuz. Düşündüğümü, hayal gücümüzde var olan her şeyi yapabiliyorum. 40-50 çeşit çiçek, 50'den fazla hayvan motifi yapıyorum" dedi.

Ailem evden kovdu

Balon katlama sanatına ilk başladığı yıllarda ailesinin desteğini görmediği belirten Mercan, "Ailem beni evden kovdu. Balonlarımı yapmak için başka bir ev tutmak zorunda kaldım. Balonlarımla orada çalıştım. İskenderun'dayken de sanatla çok uğraşmamı istemezlerdi. Ama aradan seneler geçince bütün yeğenlerim oyuncu oldu. Şimdiki çocuklar çok şanslı, ailelerinden destek görüyorlar. Ben ailemden destek görmedim ama kötü bir şey yapmadığım için inat ederek istediğimi yaptım" diye konuştu.

Yeni sanatçılar yetişiyor


Balon katlama sanatının Türkiye'de henüz tanınmadığını sözlerine ekleyen Dündar, "Balon sanatı bilinmiyor. Balon sanatı derken sadece sosis balonu değil, helezon balondan da birbirine dolayarak dekor yapılır. O değil. On binlerce balonla şekil ve dekor yapabilirsiniz. Bir ağaçlandırma kampanyası için Alanya'ya gelmiştim. O sıra Türkiye balonla tanıştı. Daha sonra bir banka reklamı hazırladım. O reklamdan sonra daha da tanınır oldu. Her sezon Türkiye'ye geldiğimde eli yetenekli ve sanat ahlakı olan 1-2 öğrencimle çalışıyorum. Onları yetiştiriyorum, elimden geldiğince bildiğim şeyleri aktarıyorum. Şimdi, Ankara'da, Bursa'da, Alanya'da, İstanbul'da, Marmaris'te, İskenderun'da balon sanatını yapan arkadaşlarımız var" dedi.

Hayal kuramayan şekil yapamaz

İzmir'e bu anlamda ilk kez geldiğini sözlerine ekleyen Mercan, "İzmir'de anaokulu öğretmenlerine yönelik bir sunum gerçekleştirdik. Çocuğa ulaşmanın en güzel yolu öğretmenine ulaşmak. Balonu eğitim amacı ile kullanabiliyorsunuz. Rakamı öğretmek balonla çok kolay; kırmızı renk 1, sarı renk 2 gibi mesala. Bu sistem, tebeşirle çizmekten çok daha kolay. En önemlisi de çocuğa hayal kurmasını öğretiyoruz. Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri bu. Çocuğa hayal kurdurmuyoruz. 20 yaşına gelince, 'hadi şimdi hayatının plan yap' diyoruz. Ee sen çocuğa hiç hayal kurdurmadın ki planını nasıl yapsın? Plan hayalin büyümüşüdür. Bizim bu balon sanatında hayal kurmayı destekliyoruz. Hayal kuramayan motif yapamaz" diye konuştu.

Balonlu huzurevi projesi

Maksat Sanat Merkezi ile birlikte, huzurevlerinde balon katlama eğitimi verilerek yaşlılara yönelik bir proje gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade eden Mercan, "Herkes yaşlıların hareket etmesini ister. Ben bir yaşlıya gidip 'teyzecim elini saat yönünde 200 kere kıvır derim' ama o iki kere kıvırıp bıkar, bir daha yapmaz. Ancak balonları götürsek, o insanlara basit şeyler göstersek bu sorun hallolur. Örneğin bir köpek figürünü 36 kere bileğimizi kıvırarak yapabiliriz. Bir yaşlı, bundan her gün 5 tane yapsa bileğini günde 180 kez kıvırmış olur. Ayrıca yapılan o figürlerle çocukları da mutlu edebilirler" dedi.