Selim Selimoğlu- Gazetemiz Haber Ekspres'in 11'inci yıl dönümü sebebiyle ziyarette bulunan Türkiye Gazeteciler Fedarasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, yerel medyanın ulusal medyadan daha önemli olduğunu ve yerel gazetelerin halkın sorunlarını daha güçlü aktarabildiklerini dile getirdi. Yerel basında yayın hayatını sürdürmenin çok zor olduğunu dile getiren Sertel, "Yerel basında yayın hayatını sürdürmek çok zordur, bir yerel gazete için 11 yıl, 111 yıl ile eşdeğerdir. Bana göre, Haber Ekspes Gazetesi aslında bugün 111'inci yılını kutluyor.  Yerel basında çalışan herkes özverili bir şekilde mücadele etmektedir. Yayın hayatını sürdürmenin bu denli zor olduğu bir sektörde, 11'nci yılını kutlayan bir gazetenin ne denli büyük olduğu ön plandadır" dedi.

Gazetecilerde şike mi yapsaydı?


Son yıllarda bütün gazetelerin otosansür uyguladığını ve gazetecilik yapmanın çok zor hale geldiğini belirten Atilla Sertel, "Sıkı Yönetim döneminde gazetecilik yapmak çok zordu, gazetecinin her yazdığı aleyhinde kullanılabilir ve tutuklanabilirdi. Günümüzdeki gazetecilikte bu şekle büründü, artık gazetecilik yapmak çok zor ve gazetelere ve gazetecilere ağır yaptırımlar söz konusu olabiliyor. Her gazeteci bu ülkede yazdıklarından ötürü cezaevlerinde suçsuz yere tutuklanma tehdiyle karşı karşıya; bugün itibariyle 64 gazetecimiz cezaevlerinde suçsuz yere tutuklular. Hükümet yetkilileriyle tutuklu gazetecilerimiz hakkında görüşüyoruz. Hepsi bu durumdan dolayı çok üzgün olduklarını dile getiriyor. Fakat özgür kalmaları için bir düzenleme yapmıyorlar. Şike yapıp milyon dolarları kazananlar için bu ülkede kısa sürede kanunlar çıkartılıyorken, gazetecilerimiz için her hangi bir düzenleme yapılmaması çok acı bir durum" dedi.

'Balbay savunmasını Haber Ekspres'le yaptı'


CHP İzmir Milletvekili Gazeteci Mustafa Balbay'ın her duruşmasına gittiğini ve Balbay'ın iki defa Haber Ekspres Gazetesi ile, savunma yaptığını belirten Atilla Sertel, "Balbay'ın tüm duruşmalarını yakından takip ediyorum ve gerek yerel basında, gerekse ulusal basında kıyasladığımda, Haber Ekspres Gazetesi'ni basın özgürlüğüne en çok önem veren gazete olarak nitelendirebilirim. Bunu sadece ben söylemiyorum, Mustafa Balbay da söylüyor. Balbay iki defa Haber Ekspres Gazetesi'ni eline alarak mahkemede savunma yaptı. Gazetenizin dik duruşu ve kararlı görüşleri, okuyucusu kadar Mustafa Balbay'ı da etkiledi. Dün, Adalet Bakanı açıklamasında cezaevinde olan gazetecilerin terör suçundan tutuklu olduklarını dile getirdi. Bu ülkede her gazeteciyi terörist ilan etmek mümkündür. Gazeteciler yaptığı araştırmalarla bir olayı aydınlatmak için görüşmelerde bulunuyorsa bu o gazeteciyi terörist mi yapar? Geçmişte Hasan Cemal ve Mehmet Ali Birand gibi gazeteciler haber yapmak için terör örgütüyle görüşmeye Kandil'e gittiler. Geçenlerde bir gazetecimiz aynı konu için gitti ancak terör suçundan tutuklandı. Bu durum basın özgürlüğünün geldiği durumu gösterir" dedi.

Genç kadroya önem veriyoruz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel'in 'gazetenizin kadrosu gençlerden oluşması bize ilginç geldi' şeklindeki açıklamasını değerlendiren Haber Ekspres Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aydın Bilgin, "Biz genç bir kadroyla çalışmaya önem veriyoruz. Burada ekip ruhuyla yayına sürdüğümüz her haber, defalarca üzerinde görüş alışverişi yapıldıktan sonra okuyucuya sunuluyor. Gazetemizde muhabir arkadaşlarımızla olan ilişkilerimiz çok kuvvetli. Haberde eksik yaptıkları her şeyi direk kendilerine söylüyorum. Böylece ürettiğimiz haberler, tamamen etik olarak okuyucumuzla buluşuyor" dedi.

Yaptırımlar farklı olmalı


Maddi açıdan ağır yaptırımların yerel gazetelere yapıldığı durumların olabildiğini belirten Bilgin, "Yasalar tarafından ulusal ve yerel gazetelere uygulanan maddi yaptırımlara bir düzenleme getirilmelidir. Ulusal gazeteler için yapılan yaptırımın aynısı, yerel gazeteler için uygulanıyor. Bu durum bir adaletsizliği de beraberinde getiriyor. Ulusal gazete için verilen ceza, onlar için ağır bir maliyet olmazken; bu cezalar yerel gazeteleri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya getirebiliyor. Yerel gazetelere olan maddi yaptırımlar mutlaka tekrar gözden geçirilmelidir" şeklinde konuştu.