'Gertie', İngiltere'nin Cambridgeshire bölgesindeki Hundington kasabası yakınlarında yaşayan çiftlik sahibi Jeanette ve Jim Howard'ın iki tavuğundan biriydi. Gertie'nin yumurtlamayı tamamen bırakması ve horozlara özgü belirtiler göstermeye başlaması karı kocayı şaşkına çevirdi.

Jeanette Howard ve eşi Jim'in anlattına göre, "Gertie" adlı tavukları kuluçkuya yatmayı bırakıp horoz gibi ötmeye başladı. "Kilo almış ve her zamankinden daha sağlıklı görünmeye başlamıştı" diyen Jeanette Howard, "Önceleri çok seyrek olan tüyleri çok gür çıkmaya başladı. Onu horoz gibi ötmeye çalışırken duydum. Başlarda beceremiyordu ama kendini geliştirdi" dedi. Gerdanı belirmeye başlayan Gertie'nin ibiğinin çok daha büyüdüğünü ve belirgin bir hal aldığını, hatta bahçede gezinme şeklinin de değiştiğini anlatan Jeanette Howard, birkaç gün içinde de horoz gibi ötmeye başladığını belirtiyor. Jeanette Howard, "Başta iyi ötemiyordu. Ama güzel bir ilerleme kaydetti ve şimdi gerektiği gibi ötebiliyor" diyor.

Davranışları değişti!

Jeanette Howard, Gertie'nin görünümündeki ve davranışındaki değişikliği, birkaç ay önce, her iki tavuk da tüy dökmeye başladığında farkettiğini belirtiyor. Jeanette Howard yine de "Gertie'nin gerçekten cinsiyet değiştirip değiştirmediğinden emin değilim. Ama şu anda her bakımdan bir horoza benziyor" diye ekliyor.

'Sıradışı bir olay değil'

Cambridge'de kümes hayvanları konusunda uzman Veteriner Marion Ford, tavuklarda cinsiyet değişminin sıradışı bir olay olmadığına dikkat çekerken, depolanmış yemlerde oluşan bir tür mantarın ya da mikotoksinlerin yapay hormon etkisi yaratabileceğini söylüyor. Marion Ford, "Testesteron hormonu artışı bu gibi sonuçlar doğurabilir" diyor. Ancak mikotoksinlerin yarattığı bu tür değişimlerin geri dönüşü olup olmadığı ise bilinmiyor.