Facebook'un nasıl kurulduğunu anlatan The Social Network filminde Mark Zuckerberg, iş görüşmesine pijama ve terlikleriyle gitmişti. Nasıl göründüğünü umursamayan Zuckerberg'in giyim tarzı genelde tişört, kot ve terlikten oluşuyor. 2010'da Time'ın 'Yılın Adamı' seçtiği Zuckerberg, konuşmacı olarak katıldığı seminerlere bile terlikleriyle gidiyor.

Facebook, 209 milyar dolar piyasa değerine sahip 314 İMKB şirketini kıskandıracak. 'Terlikli dâhi' lakaplı Zuckerberg'in 2004'te kurduğu sosyal paylaşım sitesi, 100 milyar doların üzerinde piyasa değeriyle ABD Borsası'nda halka açılıyor

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım ağı Facebook, dev sanayi şirketleri ve bankaları kıskandıracak piyasa değeriyle halka açılmaya hazırlanıyor. Mark Zuckerberg'in Harvard'da okurken öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için 2004 yılında kurduğu Facebook, 100 milyar doların üzerinde piyasa değeriyle ABD'de borsaya geliyor.

Wall Street Journal gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, dünya genelinde 800 milyondan fazla kullanıcısı bulunan sosyal paylaşım ağı, bu ilk harka arzdan 10 milyar dolarlık gelir bekliyor. Facebook'un önümüzdeki yılın Nisan-Haziran ayları arasında teknoloji şirketlerinin işlem gördüğü Nasdaq'ta halka arzının gerçekleştirilmesi planlanıyor. WSJ, Zuckerberg'in ise halka arz koşullarıyla ilgili kararını henüz vermediğini yazdı.

Halka arz sonrası Facebook'un 100 milyar doları aşacak piyasa değeri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören 314 şirketin toplam 209 milyar dolarlık değerinin yarısına denk gelecek. ABD'de borsaya açık olmayan şirketlerin piyasa değerini belirleyen SharePost Inc'e göre, Facebook'un şu anki piyasa değeri 82.5 milyar dolar seviyesinde.

Rekorlara imza atacak

Facebook, borsayla birlikte birçok rekora imza atmış olacak. Dünyanın en popüler sosyal paylaşım ağı, 10 milyar dolarlık halka arz geliriyle 1999'da borsadan 5.2 milyar dolar gelir toplayan Infineon Techonologies AG'yi geride bırakacak.

ABD'de 10 milyar doların üzerinde gelir getiren halka arz sayısı sayılı. Visa 2008'de 19.7 milyar dolar, General Motors 2010'da 18.1 milyar dolar, AT&T 2000'de 10.6 milyar dolar halka arz geliri toplamıştı.

Bugüne kadar borsaya açılan en değerli şirket unvanı Çin Sanayi ve Ticaret Bankası'na ait. Halka arzdan 21.9 milyar dolar kaynak yaratan Çinli bankanın piyasa değeri de 148 milyar dolara ulaşmıştı.

2004'te halka açılan arama motoru Google'ın piyasa değeri 23 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Google'ın Nasdaq'daki hisselerinin değeri dün itibarıyla 190.5 milyar dolara çıktı.

Mark Zuckerberg, sosyal paylaşım sitesi Facebook'u 2004 yılında Harvard Üniversitesi'nden girişimci arkadaşları Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin ve Chris Hughes ile kurdu. Hikayenin perde arkasında hayalkırıklığıyla sonuçlanan bir aşk hikayesi yatıyor. Zuckerberg için Facebook macerası, kendisine pas vermeyen kız arkadaşını unutmak için yurt odasında oluşturduğu Facemash sitesiyle başladı. Okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği site yoğun ilgi gördü ancak Harvard Üniversitesi'nin katı kurallarına aykırı olmasından kapatıldı. Daha sonra internet üzerinden öğrencileri buluşturmak için Facebook'u yarattı. Site 18 ay gibi kısa sürede büyük ilgi gördü ve milyonlarca üyeye ulaştı.
Wall Street Journal, Zuckerberg'in halka arzla birlikte servetinin 24 milyar dolara çıkararak, Microsoft'un kurucusu Bill Gates ile Oracle'ın patronu Larry Elison'ı geçemese de 19.8 milyar dolarlık servete sahip Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'i sollayacağını kaydetti.