TÜMATA’ya göre Türk musikisinde 500’e yakın makamın ancak 40’ının müzikle tedavi literatüründe yeri var. Ancak bu 40 makamla ilgili bilgiler bile ne yazık ki sınırlı. Uzun yıllar yapılan çalışmalar sonucunda makamların sadece ruha değil aynı zamanda beden sağlığına da iyi geldiği ortaya çıkmış. Aralarında doğuma yardımcı makam da var, korku giderici olan da, spazm çözücü de var, burun kanamalarını önleyen de...

Rast makamı: Kemik ve beyne etkilidir. Fazla uyumayı engellerken nabzın yükselmesine de yardımcı olur. Şizofreni gibi akıl hastalıklarına iyi gelir. Neşe, iç huzuru ve rahatlık verir. Kaslara da tesiri vardır. Spazm çözücü özelliği nedeniyle spastik ve otistik hastaların tedavisinde yararlıdır.

Ne dinlemeli?
Adana’nın Yolları Taşlık, Bağdat Yolları (Bir Bakış Baktın), Eski Dostlar

Nihavend makamı: Kan dolaşımına, karın bölgesine, kalça, uyluk ve bacaklara etkilidir. Kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarına faydalıdır. Kuvvet ve barış duygusu verir. Akıl hastalıklarını iyileştirmede önemli rol oynar.

Ne dinlemeli?
Aşka Gönül Vermem Aşka İnanmam, Bekledim de Gelmedin, Sevil de Sevme

Hicaz makamı: Kemiklere, beyne ve çocuk hastalıklarına tedavi edici etkisi vardır. Üro–genital sisteme ve böbreklere etki gücü fazladır. İnsana alçakgönüllülük duygusu verir. Düşük nabız atımını yükseltir ve göğüs bölgesi diğer önemli etki alanıdır.

Ne dinlemeli?
Aldırma Gönül Aldırma, Nasıl Geçti Habersiz O Güzelim Yıllarım, Nazende Sevgilim

Irak makamı: Menenjit, beyin ve akıl hastalıklarına faydalı olarak bilinir. Omuz, kol ve ellere etkilidir. Başın  üst tarafına etkisi vardır. Düşünme ve kavrama konusunda önemli rol oynar. Korku gidericidir. Saldırganlığı önleyicidir, nevrotik hastaları tedavide kullanılır.

Ne dinlemeli?
Derd-i Hicrinle Bütün Avareler Avareler


Büzürk makamı: Zihni temizler, vesvese ve korkunun atılmasını sağlar. Düşünceye  yön verir. Kulunç ve beyin hasarı ile ortaya çıkaran şiddetli hastalıklara yararlıdır. Kişiye güç verir. Boyun, boğaz, göğüs, ciğer, kalça ve sağ omuza etkilidir.

Isfahan Makamı: Ateşli hastalıklardan vücudu korur. Ense, boyun, omuzlar ve sol dirsek için etkilidir. Güven hissi verir, uyum sağlama, hareket yeteneği, zihin açıklığı, anıları tazeleme özelliği sağlar.

Ne dinlemeli?
Etme Bihude Figan Vazgeç Gönül, Yarab Kime Feryad Edeyim, Sende mi Hala Esiri Zülfü

Zengule Makamı: Kalça eklemleri ve bacak içleri ile ilgisi vardır. Kalp hastalıklarına, menenjit ve beyin hastalıklarına iyi gelir. Beyin hastalıkları ve ruh hastalıklarının tedavisi için mide ve karaciğer ateşini yok eder. Uyku verir.

Zirefkend Makamı: Sırt ve kulunca faydası vadır. Beyinle ilgili ağız çarpılmasına, kalp, ciğer, göğüs, kalça ve sağ omuza etkilidir.

Rehavi Makamı: Sağ omuz, baş ağrıları, burun kanamaları, ağız çarpıklığı ve balgamdan gelen hastalıklara, akıl hastalarına faydalıdır. Doğuma yardımcı olur.


Hüseyni Makamı: Güzellik, iyilik, sessizlik, rahatlık verir ve ferahlatıcı özelliğiyle ruhu teskin eder. Karaciğer ve kalp için önemlidir. Mide hararetini giderir. Ateşle nöbetleri engellemeye yarar. Sıtma hastalığına iyi gelir.

Ne dinlemeli?
Geçti Sevdalarla Ömrüm, Havada Bulut Yok Bu Ne Dumandır, Zeytin Gözlüm Sana Meylim  Nedendir

Neva Makamı: Göğsün sağ tarafına, böbreklere, omurilik, kalça ve uyluk bölgelerine etkisi vardır. Üzüntüyü giderir ve lezzet verir.

Neler dinlemeli?
Ben Yürürüm Yane Yane, Hicran Gönül Belası


Uşşak Makamı: Kalp ve ayak rahatsızlıklarına iyi gelir. Gülme, sevinç, kuvvet ve kahramanlık duyguları verir.

Neler dinlemeli?
Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine, Gözlerin Doğuyor Gecelerime, Yalnız Bırakıp Gitme Bu Akşam


Uşşak Makamı: Kalp ve ayak rahatsızlıklarına iyi gelir. Gülme, sevinç, kuvvet ve kahramanlık duyguları verir.

Neler dinlemeli?
Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine, Gözlerin Doğuyor Gecelerime, Yalnız Bırakıp Gitme Bu Akşam


Segah Makamı: Şişmanlık, uykusuzluk, yüksek nabız, kalp, ciğer ve kas rahatsızlıklarına faydalıdır. Beyin nöronlarına etkisi vardır. Mistik duyguların oluşmasını tetikler.

Ne dinlemeli?
Bak Yeşil Yeşil,  Dönülmez Akşamın Ufkundayız, İzmir’in Kavakları


Pentatonik melodiler: Bu müzik çeşidi, Asya kökenli Türk musıkîsinin en önemli ve karakteristik özelliğidir. Kendine güven ve kararlılık verir, rahatlık sağlar. Çocuklara, 9–10 yaşına kadar sadece pentatonik müzik dinletilmesi öneriliyor. (Sabah)