İstanbul Rami'de bir işyeri. Meşrubat toptancılığı yapılan firmanın tabelası sıradan, ama hemen üstündeki ikinci pano biraz daha dikkat çekici; Dargınları Barıştırma Derneği. Sonrası malum, bir merak, bir merak içerideyiz. Derneğin amacı, adından da anlaşıldığı üzere küslüklerin sona ermesine aracı olmak. Fikir babası işyerinin de sahibi olan Ramazan Yaşar. Kendisini harekete geçiren, ana haber bülteninde seyrettiği bir çocuktan duydukları olur. Küçük kız neden okula gitmediğini soran muhabire "O okula gidemem; çünkü kan davalılarımız aynı okulda, beni vurabilirler." demektedir. Bu sözlerden sonra beyninden vurulmuşa döner Ramazan Bey. Dinlediği vaazlardan sonra küslüğün, kinin İslam'da yeri olmadığını fark etmesi de diğer bir etken olur derneğin kurulmasında.

Hem öğrendiği dinî bilgiler, hem de televizyonda izlediği bu program sonrası dargınları barıştırmak için bir şey yapmaya karar verir. Bir dernek kuracak, gelen başvurular neticesinde dargınlığı olan insanları belirleyecek ve bir din alimi ile araya girip küslüğü sonra erdirmeye çalışacaktır. Kâh telefonla, kâh bizzat bulundukları ile gidip yüz yüze görüşerek... Tabii kişilerin özellerine de saygı duyarak. "Görüşmeler gizli oluyor. Konuştuğumuz şeyler emanet, başka kişiler bilmiyor." diyor Ramazan Yaşar ve ekliyor: "Dikkatli bakılırsa, küskünlüklerin çıkış noktası İslam'ı bilmemekten kaynaklanıyor. Bu yüzden İslam'a dayalı çözümler önereceğiz. Bana göre bu kalıcı bir iş, bu dünyadan sonrası için de faydalı."

Başvuru var, henüz çözüm yok

Dernek ocak ayı başında kurulsa da temelleri 2007'ye dayanıyor. 2007'den sonra çalışmalara başlayan Ramazan Yaşar, dargınlıkların suç oranları üzerindeki etkisini de araştırmış. Ancak işlerinin yoğunluğundan bir türlü harekete geçememiş. 2011 başında kurulan derneğin şimdi, dinî bilgilerin olduğu bir internet sitesi, 20 tane de üyesi var. Mekanı ise Ramazan Bey'in işyerinin içinde şimdilik. Dernek açılınca işyerinin şekli de biraz değişmiş. Giriş kata görüşme odaları şeklinde küçük bölmeler konulmuş. En çok da derneğin tabelası dikkat çeker olmuş. Önünde gelip fotoğraf çektirenlere bile şahit oluyoruz bulunduğumuz süre içinde. Eşiyle, çocuğuyla, ailesiyle küs olanlar internet sitesi üzerinden başvurmaya başlamış bile. Ancak başvurulara karşılık verilebilmesi için gönüllü vaaz verecek kişilerin derneğe dahil olması bekleniyor. Bir de derneğin masraflarını karşılaması için maddi açıdan biraz daha güçlenmesi. Yani fikir güzel, ama amacına ulaşması için taşların biraz daha yerine oturması gerekli gibi. Şimdilik derneğin sitesinde yer alan bilgilerden faydalanmak isteyenler www.dbd.org.tr sitesini ziyaret edebilir.

Tüm dünyada böyle derneklere ihtiyaç var

Ramazan Yaşar: Bu işi önce tüm Türkiye'de yaygınlaştırıp ardından dünyada yapmak istiyorum. Dünyanın buna ihtiyacı var. Derneğimiz ve internet sitemiz daha yeni, güncellenmeye devam ediyor. İnternetten veya telefon yoluyla başvurulsun, biz de elimizden geleni Allah nasip ederse yaparız.