Dünyanın kayması, burçların aslında hiçbir bilimsel kanıta dayanmadığını ortaya çıkardı.

Burçlar bir kişinin doğum günü sırasında güneşin takım yıldızlara karşı konumuna göre belirleniyor. Sorun bu konumların 2000 yıl once belirlenmiş olmasında.

Artık günümüzde yıldızlar gece gökyüzünde o denli farklı konumdalar ki, bu neredeyse bir ay gibi bir fark anlamına geliyor.

New York Hayden Gökevi'nde öğretim görevlisi olan Joe Rao, "Astroloji ve astronomi bize  güneşin farklı konumlarda olduğunu söylüyor" dedi.

Amerikalı bilimadamları astrolojik ve astronomik konumlar arasındaki bu farkın yeni gündeme gelmesine karşın, aslında çok eski olduğunu, hatta M.Ö. 280 civarında yaşayan ve bilinen ilk gökbilimci olan Samoslu Aristarchus tarafından da dile getirildiğini belirtiyorlar.

Gökbilimciler bu durumu şöyle açıklıyor: Yeryüzü oynak bir yapıya sahip. Döndükçe eksenleri de daire çiziyor ve farklı yönleri gösteriyor. Yeryüzünün konumu değiştikçe, geceleri gökyüzünün görünüşü de değişiyor.

Bilimsel kanıtlardan tamamen yoksun olmasına karşın insanların büyük bölümü hala astrolojiye inanmaya devam ediyor.

Gökbilimcilere göre burçların "gerçek" tarihleri şöyle:

Oğlak: 20 Ocak - 16 Şubat
Kova: 16 Şubat- 11 Mart
Balık: 11 Mart - 18 Nisan
Koç: 18 Nisan - 13 Mayıs
Boğa: 13 Mayıs - 21 Haziran
İkizler: 21 Haziran - 20 Temmuz
Yengeç: 20 Temmuz - 10 Ağustos
Aslan: 10 Ağustos - 16 Eylül
Başak: 16 Eylül - 30 Ekim
Terazi: 30 Ekim - 23 kasım
Akrep: 23 - 29 Kasım
Yılancı: 29 Kasım - 17 Aralık
Yay : 17 Aralık - 20 Ocak

Yeni listede "Yılancı" diye bir de yeni burç bulunuyor. Babillilerin 13 burç değil, 12 burç istemeleri nedeniyle Yılancı oluşumunun listeden çıkarıldığı belirtiliyor.

Bu da yine astrologların, astronomik gözlemleri dikkate almayıp kendi kafalarına gore bir liste yaptıklarının diğer bir kanıtını oluşturuyor. (Cnntürk)