İstanbul'un dizi iktidarı yıkılacak gibi durmuyor. Ancak son günlerde Anadolu'dan güçlü bir muhalefet çıktı: İzmir. Ses getiren dizilere başrol oyuncusu gönderen Ege'nin başkenti, birden fazla diziye ev sahipliği yapıyor. Geçen ay ekranlara gelen İzmir Çetesi, akla ilk geleni. Her ne kadar dizi İzmir'in imajını kirlettiği gerekçesiyle dava edilse de şehrin tanıtımına katkısı tartışılmaz. Kadir İnanır'ı uzun bir süre sonra beyazcama taşıyan çete, 'zenginden alıyor fakire veriyoruz' parolasıyla yoluna devam ediyor. Kenan Ece, Mustafa Üstündağ, Erkan Sever'den oluşan kadro, sık sık Konak ve çevresinde boy gösteriyor. Kordon Boyu, Saat Kulesi, Emniyet Müdürlüğü vb. yerler senaryo gereği sürekli kullanılıyor.

Birkaç haftadır ekranda olan Cennetin Sırları'nın seti de İzmir'de. Ekibin oyuncu kadrosu baştan aşağı İzmirli, hemen hepsinin de ilk dizi tecrübesi. Başrol oyuncuları Işıl Keskin, Duygu Sarışın, Gökay Müftüoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Oyunculuk Bölümü öğrencisi, Burçin Bilim ise yeni mezun. Şehirde kurulan herhangi bir plato yok, bütün dekor İzmir'in güzelliği. Şehir merkezi, Urla, Buca, sahil evleri, Çınaraltı'nda sık sık 'motor' sesi yükseliyor.

Gelelim Derin Sular'a. Oyuncuları Deniz Baysal, Alican Albayrak, Hilal Altınbilek, Şükrü Özyıldız, Güneş Köksal, Canberk Denizli, İzmir doğumlu. Kadroda konservatuvar mezunu olan bir tek Albayrak var. Diğerleri şehir tiyatrosunda oynamış, özel ders almış kişiler.

Urla'dan yola çıkan Kavak Yelleri İstanbul'da yürüyüşe devam ediyor. Bugün 154. bölümü ekrana gelecek olan dizi üniversiteye hazırlanan gençlerin hikâyesiyle işe başladı. Çocuklar büyüdü, üniversiteli oldu, askerlik çağını çoktan geçti. Gençler okul tatillerinde soluklanmak için İzmir'e dönüyor. Yaz yaklaşıyor. Bakalım bu yazda dönecekler mi? Dizinin senaristi dönüş ile ilgili ipucu vermekten kaçınıyor ama kulislerde yolculuğun tarihi konuşuluyor.

Ucuz oyuncu Ege'de

Cennetin Sırları dizisinin yapımcısı Sinan Yüce, setlerin İzmir'e taşınmasını dört sebebe bağlıyor: Piyasa koşulları, oyuncuların rahat çalışması, trafiğin az ve İzmir'in yüzünün eskitilmemiş olması. Yerli oyuncular kullanmalarının da özel bir sebebi var. İstanbul'dan oyuncu getirmek masraflı, ünlü bir oyuncuya verilen paranın haddi hesabı yok. Öğrenciler hem harçlıklarını çıkarıyor hem de işi öğreniyor. Yüce, yapımcıların genç oyunculara yatırım yapmalarını ise şöyle açıklıyor: Gençlerin acemilikleri var, ama zamanla geçecek. Dizimizi 3 yıl devam ettirmek istiyoruz. O zamana kadar çocuklar hoca olacak. Uyumlular ve iyi bir eğitimden geçiyorlar. Kaprisleri yok, disiplinli oldukları için öncelik veriyoruz.

Ajansların yüzü güldü

Dizilerin artışından en çok mutlu olan oyuncu ajansları. Bazı diziler başrol oyuncularını İstanbul'dan götürüyor ama figüranlarını ajanslardan alıyor. Şafak Fişek Ajansı Cast Direktörü Rezzan İzmirlioğlu, bu yıl işlerinde patlama olduğunu söylüyor. İzmirlioğlu, "Ege'de çekilen dizilere yardımcı oyuncu ve figüranlar veriyoruz. İzmir'de dizi artışından sonra oyuncu olmak için başvuranların da sayısı arttı. Cennetin Sırları ve Derin Sular'da oyuncularımız rol alıyor. Kavak Yelleri'nin mayısta İzmir'e dönmesini bekliyoruz." diyor.

İzmir Devlet Tiyatrosu'nun oyuncuları da şehirde çekilen dizilerde rol alıyor. 'Fatmagül'ün Suçu Ne?'de oynayan Salih Zeki Yorulmaz (Galip), Yılmaz Tüzin (Reis), Cennetin Sırları'nda oynayan Yusuf Köksal (Kahya) örnek gösterilebilir. Ama hocaları bu durumdan pek hoşnut değil.

İzmir 'dizi'ni dövebilir

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ni bitiren birçok oyuncu İstanbul'da özel tiyatrolarda, dizi ve filmlerde başrol oynuyor. Engin Altan Düzyatan, Mehmet Aslantuğ, Bülent İnal, Şenay Gürler, Sarp Apak... İsimler çoğaltılabilir. Üniversitenin Ana Sanat Dalı Başkanı Hülya Nutku, dizilerden dolayı artık iyi oyuncuların yetişmeyeceğini söylüyor. Oyuncular dersten sonra soluğu sette alıyor, çoğu zaman provalara gitmiyor.Nutku, "Eskiden böyle değildi. Sabah akşam oyunculuk çalışırdık. Şimdi kısa yoldan ünlü olma ve para kazanma derdindeler. Genelleme yapmak yanlış ama böyle bir gerçek var." diyor. Türkiye'deki birçok oyuncunun hocalığını yapan Özdemir Nutku da eşiyle aynı fikirde. Sayı artarsa, sistem aynen devam ederse oyunculuk kalesi düşebilir.

İzmir'i İstanbul'a taşıdılar

'Fatmagül'ün Suçu Ne?'nin ilk bölümleri İzmir'in Çeşme ilçesinde çekildi. Başrollerini Beren Saat ile Engin Akyürek'in paylaştığı dizinin seti şimdilerde İstanbul'da. Bitmeyen Şarkı'nın ilk 16 bölümünü İzmir'de izlemiştik. Nuri dizisi de İzmir Alaçatı'da set kuracaktı ama olmadı. Oktay Kaynarca ile Meltem Cumbul, İstanbul'da kurulan Alaçatı setinde birbirini yiyor.