Başkent Londra’nın merkezindeki Saint Thomas Hastanesi’nin İngiltere Parlamentosu manzaralı bahçesinde bu sabah Guinness Rekorlar Kitabı’nın 60. yılı vesilesiyle 54,6 santimetrelik dünyanın en kısa insanı Nepalli Chandra Bahadur Dangi ve 2 metre 51 santimetre boyuyla dünyanın en uzun insanı Türkiyeli Sultan Kösen ilk kez bir araya geldi. Buluşma renkli görüntülere sahne oldu.

2009 yılında dünyanın en uzun insanı unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na seçilen Sultan Kösen, 5 yıldır rekorunu kimseye kaptırmıyor. Mardinli olan Sultan Kösen, Türkiye’yi ve geldiği şehir Mardin’i temsil etmenin gururunu Türk basınıyla paylaştı.

"DESTEĞİ HEP YABANCILARDAN GÖRÜYORUM"


Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki tek Türk olmadığını belirten Kösen, şu an yeryüzünde yaşayan en uzun boylu insanın kendisi olduğunu söyledi. Rekorlar kitabına girdikten sonra Türkiye’den beklediği ilgiyi bulamadığını söyleyen uzun adam, “Ülkemizin bana maddi manevi yönden bir desteği olmuyor. Hep desteği ben yabancılardan görüyorum. Ülkemde de beklediğim ilgiyi görmek istiyorum. Devletimizden de tüm insanlarımızdan da.” şeklinde konuştu. Kösen, “Ülkemizde herkes sözler veriyor ne yazık ki sözler sözde kalıyor benim için.” ifadelerini kullandı.

yabancı basının ilgisinin çok yoğun olduğunu belirten Kösen, “Gerçekten bu ilginin yoğunluğu benim hoşuma gidiyor. Beni çok mutlu ediyor.” diyerek duygularını paylaştı. Gelecek planlar arasında Bükreş yolculuğu olduğunu söyleyen Kösen orada da Türkiye’yi temsil edeceğini sözlerine ekledi.

“En uzun boylu insan” Unvanını Çinli Xi Shun’dan 5 yıl önce kapan Sultan Kösen, aynı zamanda boyunun yanı sıra 27,5 santimetre uzunluğundaki el ve 36,5 santimetrelik ayaklarıyla da rekorlar kitabına adını yazdırdı.

DÜNYADA İLGİNÇ REKORLAR KIRILACAK

2004 yılından beri her yıl 13 Kasım’da düzenlenen Guinness Dünya Rekorları Günü bu yıl 10. yılını kutluyor. Dünyanın her yerinden ülkesini temsil etmek için bir araya gelen insanlar rekor kırabilmek ve kitapta yer almak için birbirinden farklı görüntülere imza atıyor.

Bu yıl 10.su düzenlenen Guinness Dünya Rekorları Günü’nde dünyanın çeşitli yerlerinde yeni rekor denemeleri gerçekleştirilmesi planlanıyor. İngiltere’nin başkenti Londra’da “Penguen kıyafetleriyle en çok bir araya gelen insan topluluğu” rekorunun 325’den fazla kişiyle kırılması bekleniyor. Bunun yanı sıra İngiltere’nin Gloucestershire kentinde “Dünyanın en uzun sıralı keki” rekoru, Çin’de “Yatakta kahvaltı yapan en çok insan”, Avustralya’da “Kafa sallayan en çok insan” gibi ilginç rekor denemelerinin yapılması planlanıyor.