İKSara'nın 16-22 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği ankette kadına şiddet konusu da irdelendi. 74 il merkezi, 177 ilçe ve 63 belde/köyde 1709 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelerde 'Kadına yönelik şiddet sorunu sizce nerede çözülebilir' sorusuna cevap arandı.
Akşam gazetesinin aktardığına göre katılımcıların yüzde 34. 8'i 'Aile içerisinde', yüzde 30.3'ü 'Eğitimle/okulda', yüzde 30.2'si 'Yasal düzenlemelerle', yüzde 4.7'si 'Polisiye tedbirlerle' yanıtını verdi. Aynı soruya yanıt verenler cinsiyet bakımından analiz edildiğinde, erkeklerin yüzde 37'si sorunun 'Aile içerisinde', yüzde 32'si 'Eğitimle/okulda', yüzde 27'si 'Yasal düzenlemelerle', yüzde 4'ü ise 'Polisiye tedbirlerle' çözülebileceği görüşünde.
Buna karşın, sorunun çözümünde kadınların ilk tercihi yüzde 34 ile 'yasal düzenlemeler' oldu. Çözümün aile içerisinde olduğunu düşünen kadınların oranı ise yüzde 32 olarak belirlendi.
Araştırma sonuçlarında dikkat çeken bir diğer unsur da deneklerin yaşı yükseldikçe kadına yönelik şiddetin önlenmesinde 'Aile ve polisiye tedbirlerin' öne çıkması oldu. Buna göre;
- 18-29 yaş aralığında sorun yasal düzenlemelerle çözülebilir diyenlerin oranı yüzde 33, eğitimle/okulda çözülebilir diyenlerin oranı yüzde 33, aile içerisinde çözülebilir diyenlerin oranı yüzde 31, polisiye tedbirlerle çözülebilir diyenlerin oranı ise yüzde 3.
- 30-44 yaş aralığındaki katılımcıların birinci tercihi yüzde 36 ile sorunların aile içinde çözülmesi. Bunu, yüzde 30'arlık destekle 'Eğitimle/okulda' ve 'Yasal düzenleme' alternatifleri, yüzde 4 ile 'Polisiye tedbirler' izliyor. 45 yaş üstü katılımcıların birinci tercihi ise yüzde 38 ile aile içerisinde çözüm oldu.
İKSara'nın kamuoyu yoklamasında, katılımcılara 'Sizce Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?' sorusu da yöneltildi. Açık uçlu olarak yöneltilen bu soruya seçmenlerin yüzde 39'u 'Terör' yanıtını verdi. Bu yanıtı, yüzde 30 ile 'İşsizlik', yüzde 6 ile 'Ekonomi/yoksulluk', yüzde 5 ile 'Kürt Sorunu', yüzde 3 ile 'Eğitim' izledi. Katılımcıların yüzde 17'si 'Diğer' başlığı altında farklı sorunları sıraladılar.
Aynı soruya verilen yanıtlar partilere göre analiz edildiğinde AKP, MHP ve CHP seçmenleri en önemli iki sorun olarak terörü ve işsizliği görüyor. BDP'li seçmenlerde ise terör yerine 'Kürt sorunu' ilk sırada yer alıyor. Yanıtlar yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde terör, tüm yaş gruplarında birinci derecede önemli sorun olarak görülüyor, işsizlik ikinci sırada. İKSara, 'Yaş ilerledikçe işsizliği önemli sorun olarak görenlerin azaldığına' dikkat çekiyor.