Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Evlilik ve Aile Terapistliği Programı Eğitim Koordinatörü Psikolog Dr. Özge Alkanat, TÜİK rakamlarına göre Türkiye’deki boşanmaların yüzde 61,4’ünün, evliliğin ilk 5 veya 10 yılı içinde olduğunu belirterek, mutlu ve uzun evliliğin sırlarını anlattı. Alkanat, boşanmalardaki artışa karşılık ikinci veya daha fazla sayıda evliliklerin, toplamın yüzde 12,77’sini oluşturduğuna dikkat çekerek, evlilik kurumuna inancın kaybolmadığının görüldüğünü söyledi.

TÜİK rakamlarına göre 2014 yılında en yüksek kaba boşanma hızı binde 2,29 ile Ege Bölgesi'nde, en düşük kaba boşanma hızı ise binde 0,63 ile Kuzeydoğu Anadolu’da oldu. İller arasında binde 2,87 ile Antalya birinci, 2,72 ile İzmir ikinci, binde 2,53 ile Muğla üçüncü sırada yer aldı. Kaba boşanma hızının en düşük olduğu il ise binde 0,11 ile Hakkari oldu. Kaba evlenme hızında Güneydoğu Anadolu Bölgesi binde 8,53 oranla birinci olurken Ege Bölgesi’nde kaba evlenme hızı, binde 7,66 ile ülke ortalamasının altında çıktı. Ege’de evlenmede en yüksek oran binde 7,88 ile İzmir’de, en az oran ise binde 6,65 ile Kütahya’da yaşandı. İzmir'de evlenen çiftlerin sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 0,5 azalarak 32 bin 54 olurken boşanan çiftlerin sayısı ise yüzde 2,6 artarak 11 bin 69'a yükseldi. İzmir'deki boşanmaların yüzde 38'i evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 22'si ise evliliğin 6 ile 10 yılı içinde oldu.

'BOŞANMALARA RAĞMEN EVLİLİK KURUMUNA İNANÇ SÜRÜYOR'

TÜİK rakamlarına göre 2014 yılında ülke genelinde evlenen 599 bin 704 çiftten yüzde 12,77’sinin ikinci veya daha fazla sayıda evlilik yaptığının görüldüğünü belirten Dr. Alkanat, “Boşanma oranları yüksek görünebilir ancak bu, insanların evlilik kurumuna olan inançlarını yitirdikleri anlamına gelmemelidir. Özellikle büyük şehirlerde evlilik sayılarına baktığımızda, azımsanmayacak kadar önemli bir kısmının kişilerin ikinci ya da daha fazla evlilikleri olduğunu görüyoruz. Geçen yıl da yaklaşık 120 bin kişi, ikinci ya da daha fazla evliliklerini yaparak dünyaevine girmiş. Bu rakamlar, evlilik kurumuna olumsuz bir bakış açısı olmadığını gösteriyor.” diye konuştu.

'AİLELERİN TUTUMU ÇOK ÖNEMLİ'

Dr. Alkanat, “Siz bir kişiyle evlenmiyorsunuz, o kişinin ailesiyle de evleniyorsunuz. Eşlerin aileleri arasında mutlaka farklı noktalar olacak ama bunları tolere etmek önemli. Aileler çok fazla müdahale ederse mutluluk mümkün olmuyor. Çiftlerin, mevcut aile yapısı içinden ayrışıp kendi aile düzenlerini kurması çok önemli. Bu da hem mesafe koymakla hem de ekonomik özgürlükle sağlanabiliyor. Evlilikten, bireysel olarak kadın ve erkeğin ne bekledikleri de önemli. Bazıları evlilikte ömrünü geçirmek isterken bazıları ise kaçış gibi görüp, ‘ailemden kurtulayım’ diye bu yola girebiliyor.” dedi. Özge Alkanat, özellikle büyük şehirlerde boşanma oranının yüksek olmasının, geleneksel yapıyla modern yapının farkından kaynaklandığını sözlerine ekledi.