Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Mısır'da mumyalar üzerinde yapılan incelemelerde verem belirtileri görüldüğünü söyledi. Türkiye'de 64 yıl önce en önemli sağlık meselelerinin başında veremin geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Karadağ, bu yüzden yılın ilk haftasının verem haftası olarak belirlendiğini kaydetti.

Karadağ, Türkiye'nin o zor günleri geride bıraktığını, fakat asırlardır insanlık tarihini tehdit eden veremin varlığının hala sürdüğünü belirtti. Veremin tüm insanlık tarihi boyunca var olan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Karadağ, "Mısır'daki mumyaların ve iskeletlerin incelenmesinde verem hastalığına ait bulgular ve belirtiler bulundu. Ancak veremin tedavi edilecek bir hastalık olduğunu son yüz yılda öğrenebildik. 1982 yılın Robert isimli bir araştırmacı veremin mikrobik bir hastalık olduğunu bilimsel olarak gösterdi. Ondan önce asırlar boyunca insanoğlu verem hastalığını ince bir hastalık olarak, bazen ise bilinmeyen sebeplerle ortaya çıkmış bir hastalık olarak bilmekteydi" dedi.

Ancak 1882'den 1946'ya kadar verem hastalığı konusunda herhangi bir ilerleme olmadığını anlatan Karadağ, 1946 yılından sonra vereme karşı bir ilaç bulunduğunu, bununla veremin yüzde 100 tedavi edilebildiğini bildirdi.

Verem hastalığına karşı yapılan onca araştırmaya rağmen hala tüberkülozdan ölümlerin devam ettiğini hatırlatan Karadağ, "Bir milyon 800 bin kişi vereme bağlı olarak öldü. Yüzde yüz tedavi edilen bir hastalıktan neden bu kadar insan ölüyor diye sorarsanız, bu verem hastalığının kendi
özelliğidir. Bu, tek hücreli bir mikropla dünyanın en gelişmiş varlığı olan insan arasında bir savaştır" şeklinde konuştu.