Atv'de yayınlanan 'Hayat Devam Ediyor' dizisi çocuk gelinlerin dramını gündeme getirdi. Diziyi izlerken küçük yaşta yaptıkları evlilikleri hatırlayan ünlüler, yaşadıkları o acı günleri tekrar yaşıyor.

Atv ekranlarında yayınlanan 'Hayat Devam Ediyor' dizisi çocuk gelinlere dikkat çekerek önemli bir yaraya parmak bastı. Reyting rekorları kıran diziyi izlerken küçük yaşta yaptıkları evlilikleri hatırlayan ünlüler o günleri yeniden yaşıyor. Türkiye'nin yakından tanıdığı Gönül Yazar, Safiye Soyman, Ahu Tuğba ve Yeliz Yeşilmen'in ortak noktaları çocuk gelin olmaları... Söz birliği etmişçesine, "yaşadıkları travmanın geleceklerini etkilediğini vurguluyorlar.


Ahu Tuğba

Dizide kendimden bir şeyler görüyorum


(İlk kez 13 yaşındayken Mehmet Ulusoy ile nikâh masasına oturdu) Âşık olduğumu zannedip evlendim. İlkokul son sınıftaydım. 'Onunla doğup onunla ölürüm' diye düşündüm ama olmadı. Dizideki karaterler gibi satılmadım ya da zorla evlendirilmedim ancak 13 yaşındaki bir çocuğun da kendi başına verebileceği bir karar değildi. Annem ne yaptıysa beni vazgeçiremedi. Sonra psikolojim alt üst oldu. Şimdi gördüğümde 'Nasıl oldu da ben bu adamla birlikte oldum' diyorum, midem bulanıyor.

Küçük olduğum için farkına varamadım ama aldatıldığımda büyüdüğümü gördüm. O travmadan sonra erkeklere güvenim yok oldu. Sonraki evliliklerimde mutluluğu yakalayamadım. Bu yüzden Mahsun Kırmızıgül'ün dizisini izlerken tüylerim diken diken oluyor. Kendimden de birçok şeyi görüyorum, üzüntümden kahroluyorum.

SAFİYE SOYMAN

Rızam olmadan evlenmiştim


(Safiye Soyman ilk evliliğini henüz 13 yaşındayken Ziya Akaröz ile yaptı) Annem ile babam rızam olmadan evlendirdiler. Ama Allah'tan yaşlı birisine denk gelmedim. O zaman büyük travmalar geçirebilirdim. Eşim yakışıklı ve gençti. Ancak çocuk yaşta yapılan evlilik yüzünden ileriki zamanlarda sıkıntılar yaşadım.

13 yaşındaydım ve babam yaşımı büyütmek için mahkemeye gittiğinde hakim, "Bakamıyorsanız verin ben bakıp büyüteyim. Utanmıyor musunuz bu kadar küçük birisini evlendirmeye?" demişti. Evlendiğim insan bana 1 ay boyunca hiç dokunmadı. Evcilik Oyunu gibi geliyordu bana da. 15 yıl sonra ayrıldık. Genç yaşta yapılan evliliklerden kimseye bir hayır gelmez.

Gönül Yazar

İzlerken kendime acıyorum


(İlk evliliğini Nejdet Yazar ile 14 yaşında yaptı) Diziyi izleyince kendime daha da çok acımaya başladım. Ben de 14 yaşında evlendim. Üstelik eşim 39 yaşındaydı. Bir hafta turne yaptık. Eve döndüğümde babam "Mahalleli seni soruyor. Rezil oluyoruz. Bu yüzden evleneceksin" dedi.

O zaman Oyun gibi geliyordu her şey ama büyüyünce öyle olmadığını anladım. Diziyi her seyredişimde aklıma yaşadıklarım geliyor. Bu sebepten ötürü Mahsun Kırmızıgül'ü tebrik etmek istiyorum. Oradaki kız çocuklarının yaşadıklarını çok güzel ekrana yansıttı.

YELİZ YEŞİLMEN

Psikolojik sorunlar yaşadım, çok zordu

(İlk evliliğini 16 yaşındayken yaptı) Mahsun Kırmızıgül ve Oyuncuları kutlamak istiyorum. Çünkü doğunun en büyük yaralarından biri, küçük yaşta yapılan evlilikler. Ben de 16 yaşında evlendim ve genç yaşta evlenen her insan gibi psikolojik sorunlar yaşadım. Ailem gösterişli bir çocuk olduğum için beni evlendirmek istedi. Babam da "Evlensin kocası başında olsun" dedi.

Aileler bu durumlarda kızlarını koruduğunu, başını bağladıklarını düşünüyorlar. Oysa o çocuğun içinde büyük fırtınalar kopuyor ve tamiri mümkün olmayan yaralar açılıyor. Zaten 6 ay evli kaldım sonra ayrıldık. Şimdi kendimi bildiğim bir yaşta evlilik yaptım. Çok mutluyum.

HAYAT'IN YAŞADIĞI DRAMDA HEPİMİZİN SORUMLULUĞU VAR


Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Çocuk Gelinler projesi koordinatörü Selen Doğan: Mahsun Kırmızıgül'ü, çektiği filmlere inancını ve hevesini tanıklıklarından, belki çocukluğuna kadar giden ve içinde yer etmiş öykülerden damıttığı için önemsiyoruz. 'Hayat Devam Ediyor' dizisi yayına girmeden önce Uçan Süpürge'yi araması, hatta dizi jeneriğinde bu konuyu 'Çocuk Gelinler' projemizle birlikte gündeme taşıdığımız için bize teşekkür etmesi bu samimiyetin bir ifadesi... Diziyi seyreden babalara, Hayat'ın onların da kızı olabileceğini söylemeliyiz. Çünkü Hayat bir dizi kahramanı değil. Her yıl onun gibi binlerce kız çocuk, rızası dışında, kendinden yaşça büyük erkeklerle evlendiriliyor. Türkiye'nin bunu bir toplum sorunu olarak görüp acil önlemler alması şart. ve bunda hepimizin sorumluluğu var... (Televizyongazetesi.com)