Yenipazar ilçesinde 8 yıldır besi hayvancılığı yapan Kayhan Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftlikte yaklaşık iki yıl önce hayata geçirdikleri uygulamanın süt verimini yükselttiğini belirtti.

Hayvanların müzikle süt verimini arttırdığı yönündeki duyumları üzerine 60 ineğin bulunduğu çiftliğine müzik sistemi kurdurduğunu aktaran Ekici, sağım öncesinde hayvanlara yaklaşık yarım saat müzik dinletmeye başladığını kaydetti.

Hayvanların istirahat halinde müzik dinlerken rahatladığını gözemlediğini ifade eden Kayhan Ekici, bu uygulamanın ardından süt veriminin yüzde 15 civarında arttığını söyledi.

Ekici, "İneklere 'arabesk' tarzda müzik dinlettiyorum. Özellikle istirahat halinde ve sağım esnasında bunu yapıyorum. Hayvan, müzik olduğunda sağım halinde kendisini bırakıyor, rahatlıyor ve daha fazla süt veriyor" diye konuştu.

Sertifakalı ve bakanlıktan teşvik alan bir işletme olduklarını dile getiren Ekici, şöyle devam etti:

"Siz hayvanlarınıza hoşgörü ile kendi çocuğunuz gibi şefkatli bir şekilde bakarsanız, onu bir insan, işçiniz gibi görerek iyi davranırsanız, bunun karşılığını alırsınız. Hayvanlarınız ne kadar çok rahat ederse verimi de o kadar çok artar. İnsanlar nasıl müzik dinleyerek rahatlıyorlarsa, hayvanlarda aynı şekilde müzik dinleyerek rahatlıyorlar.”