Jülide Yurteri- Gazeteci Korcan Karar'ın Gediz Üniversitesi Seyrek Kampüsü'nde açtığı "Fotoğrafı Paylaşmak" adlı sergisi açılışında hocam dediği Zeki Pordoğan'ın kendi hocası ile ilgili anlattığı anısı gençlere de mesajlar içeriyor.

Diyarbakır'dan 1955'te İzmir'e gelen sanatçı Zeki Pordoğan, beş yıl sonra kendisine mesleği öğreten ustası Ali Şen'e İzmir'de öğrendiklerini aktarmak ve vefa borcunu ödemek adına Diyarbakır'a döner. Dört ay burada ustasından hiçbir ücret beklemeden çalışır.
Foto Şen Stüdyosu'nun iş yapamadığını, hiç kimsenin fotoğraf çektirmek için hocasının stüdyosuna gitmediğini farkeden Zeki Pordoğan ne yapabilirim diye düşünmeye başlar. İzmir Fuarı'ndaki deneyimlerinden de faydalanarak yeni bir proje geliştirir. Pordoğan o günlerdeki projesini ve hedefini şöyle anlatıyor: " Ustamın çor durumda olduğunu görmek çok canımı sıktı. Mesleği ondan öğrenmiştim ve benim ona bir vefa borcum vardı. Onun bulunduğu zor duruma izin veremezdim. İzmir Fuarı'nda satılan 'Altın Damlası' kolonyalarından Diyarbakır'a gelirken hediye vereceğim için bol miktarda yanımda götürürdüm. Askerler ilk acemilik dönemlerinde önce Diyarbakır'a gelirlerdi.

Yoldan asker çevirdim

Yoldan askerler çevirerek 'Benim kardeşim de asker, onu çok özledim. İçimden geldi hadi gelin sizin bedava fotoğrafınızı çekeyim' dedim. Askerlerle stüdyoya geldim. Fotoğraflarını çektim ve banyonun en son yıkama suyuna Altın Damla'sı nın yarısını boca ettim. Eskiden fotoğraflarkarton kağıda basılırdı. Plastik olsa çekmez. Son sudaki kolonyalı suyu içine çekince, mis kokulu fotoğraflar oldu. Askerlere fotoğrafları bir zarfın içine koyarak anne, babalarına, sevgililerine göndermelerini önerdim. Düünebiliyor musunuz, mis gibi kokan bir fotoğraf sevgilide nasıl güzel duygular uyandırır. İkinci hafta cumartesi, paza rAli Ağabeyimin Foto Şen'inin önünde Onur Palace'a kadar sıra vardı. Askerler öyle bir kuyruk oluşturdular ki.

'Kodak Kızları'na bayılınırdı

İzmir'den yanımda Kodak Kızları'nı da götürmüştüm. Kodak Kızları ile fotoğraf çektirmek askerleri ayrıca çok mutlu ederdi. Bu ekilde ustamın ekonomik durumuna o dönem katkı sağlayabildim ve çok mutlu oldum."

Şu anda Swissotel Grand Efes olarak hizmet veren İzmir'in merkezindeki bir zamanların Büyük Efes Oteli, 1960'lı yıllardan beri Türkiye'nin en ünlü isimlerini ağırlıyor. Temeli 1950'lerde atılan, 1964'te açılan, İzmir'in sembolü olan Büyük Efes Oteli ünlülerin en popüler tatil adreslerinden biri oldu. İzmir'in ilk beş yıldızlı oteli olup bu namını yıllarca sürdüren otelin müdavimleri arasında Zeki Müren, Gönül Yazar, Ajda Pekkan, Kadir İnanır ve Tanju Okan da var. 60'larda bölgenin en büyük binası olan ve lüks açısından da İstanbul Hilton Oteli'yle kıyaslanan otelde kalan kişiler sadece sanatçılarla sınırlı değil. İsmet İnönü ve Turgut Özal'ı da ağırlayan otel uzun bir süre boyunca İzmir'in sosyal yaşamının kalbi olmuş.

Zeki Müren Büyük Efes'te havuz keyfinde


Otelin hafızasını canlı tutan kişilerden biri ise yıllarca orada fotoğrafçılık yapmış duayen Zeki Pordoğan. Pordoğan, Büyük Efes Oteli'nin kral dairesine yerleşip, Manolya Bahçesi'nde prova yapan Zeki Müren'in fotoğraflarını çekişiyle ilgii anılarından birini de anlatıyor: 'Büyük Efes Oteli'nde çalıştığım 1960'lı yıllarda Zeki Müren'i otelin bahçesinde ve havuzda bol bol görüntülerdim. Bir gün havuzda birkaç fotoğrafını çektim. Özel işlemle ufak tefek rötuşlar yaptım. Gıdısını ve gözaltı kırışıklıklarını yok ettim. Aldım götürdüm verdim. Fotoğrafları büyük bir dikkatle inceledi. Çok zeki bir insandı. Fotoğraflarıyla oynadığımı hemen anladı. Kral dairesine beni davet etti: 'Adaşım, bundan böyle tüm fotoğraflarımı sen çekeceksin' dedi ve ekledi: 'Hadi hemen başlıyoruz!' O gün saatlerce 12 ayrı muhteşem kıyafetiyle Zeki Müren'in, kral dairesinde yüzlerce fotoğrafını çektim. Objektifimi çok beğendi, çok ama çok dost olduk, bundan sonra...'
Swissotel Büyük Efes Oteli, 12 sayfalık yeni yıl takviminde, geçmişte Büyük Efes Oteli adıyla hizmet verilirken burada kalan birçok ünlü devlet adamı, sanatçı, poltikacının ve otelin eski fotoğraflarına yer verdi. İzmir'in birçok ünlünün fotoğraflarını çeken fotoğraf sanatçısı Zeki Pordoğan'ın arşivinden alınan fotoğraflar, 2012 yılı takviminde kullanıldı.