İngiliz yazar John Le Carré, aday gösterildiği İngiltere'nin prestijli edebiyat ödülü Man Booker"ın aday listesinden çıkarılmasını istedi. 'Soğuktan Gelen Casus', 'Panama Terzisi' gibi romanlarıyla olduğu kadar, 'ödül sevmezliğiyle' de ünlü yazar, listeden çıkarılması için Man Booker jürisine yazılı açıklama gönderdi. Le Carré, kitaplarını yarıştırmaktan hoşlanmadığı için, yayıncısıyla bile 'hiçbir ödüle aday gösterilmemek üzere' diye anlaşma yaptığını sadece edebiyat değil, diğer alanlarda verilen ödülleri de kabul etmediğini açıkladı.


Booker jürisi pot kırdı

Dünya çapında milyonlarca okuru olan yazarın bu hassasiyeti bilindiğinden kendisi ödüllere aday gösterilmezdi ancak Man Booker jürisi yazarın bu isteğini görmezden gelerek kendisine 'Onur Ödülü' vermek üzere aday listesine aldı.

The Guardian'a konuşan Le Carré, "Bir ödüle aday gösterilmek kuşkusuz yazar için büyük gurur kaynağı. Ben bunu reddederek ödülü ya da veren kurumu küçümsüyor değilim. İyi niyetli olduklarını biliyorum ama bu benim yaşam biçimim. Ödüllere karşıyım." dedi. Le Carré, diğer adaylar hakkında açıklama yapmadı.

Sekiz ülkeden 13 yazarın yer aldığı listede Çin'den Wang Anyi, Lübnan'dan Amin Maalouf, ABD'den Anne Tyler, İtalya'dan Dacia Maraini ve İspanya'dan Juan Goytisolo gibi yazarlar da var. Sonuçlar 18 Mayıs'ta Sydney'de açıklanacak. Bu arada, Man Booker Ödülü Başkanı Rick Gekoski konuyla ilgili yuvarlak bir cevap vermeyi tercih etti. "Listede 13 muhteşem yazar var. Kim kazanırsa kazansın hak etmiş olacak." dedi. 1931 doğumlu Le Carré'nin pek çoğu Türkçe'ye de çevrilen 25 romanı var.