İşte Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu'nun açıklamaları...

"Nejat İşler'i Bodrum hastanemizden ailemizin isteğiyle Maslak hastanemize transfer ettik. Bu transfer yoğun bakım koordinatörünün nezaretinde yapıldı. Bodrum'da yapılan testler gözden geçirildi.

Nejat'ın durumunundaki olumlu gelişmeler sürmekte. Süreç içerisinde size bilgi verilmişti. Varolan infeksiyonun tedavisi devam ediyor. Hastaya solunum desteği veriliyor. Süreci hızlandırmak için çaba harcıyoruz.

Uygulanan antibiyotik tedavinin mikroplara uygun olduğunu gözlemledik, bu sebeple antibiyorik tedavilerinde değşikliğe gerek duymadan süreci devam ettiriyoruz.

Gerek aileden gerekse bizden ziyaret istekleri oluyor. Ancak hastanın sağlığı için ve yoğun bakın prensiplerimiz gereği sadece anne ve babasının ziyaretine izin veriliyor.

Nejat Bey'in sağlığı bizim için çok önemli.

Daha sonraki süreçelerde de sağlık durumuyla ilgili bilgileri bizden almaya devam edeceksiniz.

Hastane kökenli olmayan bilgiler kafa karışıklığı yaratmasın. Sorularınız doğru bi şekilde yanıtlanacaktır şüpheniz olmasın.

Tedaviye olumlu yanıt veriyor zaten bu yüzden transfere izin verdik.

Son 2 aydır kuzey yarım kürede ciddi bir salgın var. Zatürre sebebiyle hastanelerde tedavi gören bir çok insan var. Nejat'ın ki de zatüre benzeri bir durum.

Solunum yolu infeksiyonu söz konusu. Tanısı ne derseniz zatürre sebebiyle bu duruma gelmiş durumda.

Hastamız siroz değildir.

Ayrıca hastamızın yaşadığı akciğer enfeksiyonunun H3N2 virüsünden kaynaklanmadığı saptanmıştır.

Hastamızda görülen enfeksiyon süreci, virütik bir enfeksiyonu izleyen bakteriyel pnömonidir.  Vücudunda klebsiella denen bir mikrop üremesi var. Uygulanan antibiyotik tedavisi de bu mikropta etkili.

Virüsler hepimizin bağışıklığını zayıflatır. Yukarıda bir sorun olur, sonra aşağıya iner. Üstünde durmadığınızda virüslerin aşağıya inmesi çok da kolay bir durum haline gelir.

İnfeksiyon çok güçlü olduğunda hastada septik şoka neden olabilir. İlk başlarda çoklu organ yetmezliği vardı. her geçen gün bazı organların yavaş, bazılarınınsa hızla düzeldiğini görüyoruz

Hastaya oksijen ve basınç desteği veriyoruz. Miktar her geçen gün azalacak. Yeterli seviyeye geldiğinde önce makinedan ayıracağız, sonra normal odaya alacağız ama bunun için gün vermem doğru olmaz.

Yoğun bakımda olduğu sürece sadece Nejat Bey değil, tüm hastalar riskli dönemdedir.

Hasta yoğun bakımda olduğu sürece risk hep vardır.

Şuur kaybı ise söz konusu değil.

Bu durudmaki hastaları uyutuyoruz. Uyutmazsak kontrolü kaybederiz. Kontrol şu anda bizde ama hastalığa bağlı bir uyutma söz konusu değil"