Newsweek dergisi Aşk-ı Memnu, Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerin Arap toplumları için ılımlı bir sosyal devrim yarattığını yazdı .

Ortadoğu'da milyonlarca izleyici tarafından takip edilen Türk dizileri, bu defa da Amerikan haber dergisi Newsweek'e konu oldu.

Yazar Owen Matthews makalesinde Arap dünyasında fenomen haline gelen Türk dizilerinin başarısında kültürler arasındaki yakınlığın büyük payı olduğunu vurguladı.

Matthews, Türk dizilerinin Ortadoğu'da yarattığı rüzgarı, 1980'lerin izlenme rekorları kıran dizisi 'Dallas'ın dünya çapındaki etkisine benzetti. Arapların ilgiyle takip ettiği Türk dizileri arasında "Gümüş", "Binbir Gece", "Asmalı Konak", "Aşk-ı Memnu", "Muhteşem Yüzyıl" bulunuyor. Yazıda hayran kitlesi arasında çoğunlukla ev kadınları bulunan bu dizilerin, televizyonun toplumları şekillendirmedeki rolüne çarpıcı bir örnek olduğu ifade edildi.

Makaleye göre; Ortadoğulu kadınlar, açık bir Müslüman toplumu olan Türkiye'deki kadınların modernliği nasıl taşıdığını izlemekten hoşlanıyor. Kadının sadece anne değil kariyer sahibi bir birey olarak da işlendiği; zina, kürtaj, alkol gibi ülkelerinde tabu olan konuların da geçtiği dizilerin ekrana getirilebilmesi, Arap toplumları için ılımlı bir sosyal devrim kabul ediliyor.

85 milyonluk 'Gümüş'

Türk dizileri ilk olarak 2008 yılında, MBC televizyonu sahibi Suudi medya patronu Şeyh Velid el-İbrahim tarafından satın alınmaya başlamıştı. El-İbrahim'in, bu dizileri dublajlayarak yayınlamak yerine Arap izleyicilerin rahat anlayacağı şekilde günlük konuşma diline çevirmesinin de başarıda büyük katkısı olduğu belirtiliyor. Sadece "Gümüş" dizisinin final bölümü geçen yıl Suriye'den Fas'a kadar uzanan Ortadoğu coğrafyasında 85 milyon kişi tarafından izlenmişti.