“Muhteşem Yüzyıl” dizisine “saray hayatını ve Kanuni Sultan Süleyman’ı aşağılıyor” gerekçesiyle isyan edenler, her gün yeni bir habere konu oluyor. Ekip, gelen tehditler yüzünden tedirgin... Ancak bu, “padişah” ve “saray” konulu bir proje yüzünden Türkiye’de çıkan ilk polemik değil. Ülkemizde 1990’da vizyona giren “The Favorite” (Gözde) filminin de o dönem fırtınalar kopardığı ortaya çıktı.


Terlemek zayıflıktır


Dönemin Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, TRT’ye açıklamalar yaptı, gazeteler “Bu film oynatılamaz” diye başlıklar attı. Çünkü saraya köle olarak satılan Fransız Aimee’nin, yani Nakşidil Sultan’ın hikayesini konu alan filmde, onaylanmayan sevişme sahneleri vardı. Film denetime girdi, Padişah Abdülhamit’in Aimee ile ilk kez beraber olduğu sahne kesildi. Gerekçe ise filmin padişahı sevişirken terli göstermesi, zayıf, yetersiz ve aciz olarak yansıtmasıydı!


TRT, Nakşidil Sultan’in dizisini çekiyor


TRT, filmi yıllar önce denetime takılan “Nakşidil Sultan”ı dizi yaptı. Osmanlı’nın Dizide duraklama dönemine giren Osmanlı ımparatorluğu’nu ıslahat hareketleriyle tekrar eski gücüne kavuşturmaya çalışan I. Abdülhamit döneminde yaşanan olaylar anlatılıyor. (Hürriyet)