Uyku ve rüyaların yapısı insanoğlu için hala büyük bir bilinmezlik taşırken İngiliz bilim dergisi New Scientist yeni sayısında bu konuyu derinlemesine inceledi. Geniş çaplı bir araştırmanın ürünü olan haberde gelişen teknolojiyle birlikte rüyalarımızın da değiştiğine yer verildi.

Uyku süresi önemli

Buna göre 1950'li yıllarda insanlar siyah beyaz rüyalar görürken 1960'lı yıllarda renkli televizyonun piyasaya çıkmasıyla rüyalarımız da renklendi. Ayrıca uyku süresinin de önemine değinen yazıda 5 saatten az uykunun diyabet, felç ve kanser riskini artırarak ömrümüzden çaldığına vurgu yapıldı. Araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildi.

Uyku hafızayı güçlendirir

- Rüyalarımızın yalnızca yarısındases var, sessiz filmlere benziyor.
- Teknoloji rüyalarımızı etkiliyor.
-Renkli televizyondan önce doğanların hala siyah-beyaz rüya gördüğü saptandı.
- Rüyada görülen nesneler benzerlik gösterse de bunlara anlam yüklemek gereksiz ve yorucu bir iş. Rüyada görülen benzer nesneler ancak ortak kaygı ve isteklerin işaretçisi olabilir.
- Uyku hafızayı güçlendirir. Günlük hayatta görülen nesne ve kişiler beynimize kaydedildikten sonra yaklaşık 5-7 gün arasında rüyada görülür.
- Rüyalar hafızamızda yer alan olayları, nesneleri ve kişileri birbiriyle ilişkilendirmemize, ortak noktalarını görmemize yardımcı olur.
- Rüyada öncelikle yer algılanır. Sonra karakterler, olaylar ve nesneler oluşur.
- Duygular rüyalarımızdaki atmosferi etkiler. Acı verici olaylar yaşayan insanlar renkli ve tek nesneye odaklı rüyalar görür. Bu rüyalar gerçek hayatta yaşanan travmanın etkisini azaltır.

Yastığınıza parfüm sıkın

- Worl Of Warcraft oyununu oynayan kişiler rüyalarında oyundaki karakterleri görüyor.
- Tatlı ve şekerli kokular olumlu rüyalar görmemize yardımcı oluyor. Uyumadan önce yastığa parfüm sıkarak güzel rüyalar görmek mümkün.
- Chicago'da fareler üzerinde yapılan bir araştırmada istemli olarak sürekli uyandırılan farelerin çoğu 21 gün sonra öldü.
- Depresyondaki insanlarda uykuya geçiş ve kısa uyku hali aşamaları daha uzun sürüyor.
- Bütün canlılarda uyku beyni etkiliyor ancak her türün uyku gereksinimi farklılık gösteriyor.