Nihal Işık - İzmir'in 61 yıllık emektar gemisi kaptan Hasan Demirtaş'tan soruluyor. Bergama isimli gemi yaşlı olduğu için sevk ve idaresi diğer gemilere göre kolay değil. İzmir'de düzenlenen özel protokol gezileri kaptanın 34 yıllık tecrübesi ile sorunsuz geçiyor. Etkinlikler için rahmetli Ahmet Piriştina'nın özel olarak restore ettirdiği Bergama isimli gemide, birçok ünlü isim İzmir Körfezi'nde keyif turuna çıkarıldı.

Kaptanlık 'aşk' işi

İdaresinin kolay olmadığı, tecrübe isteyen gemi, kaptanın tecrübesi ile birleşerek ahenkle gidiyor. Mesleğinin kendisi için en büyük aşk olduğunu ifade eden 53 yıldır İzmir'de yaşayan kaptan Hasan Demirtaş, bana "Ankara'da yaşarsan sana Türkiye'yi vereceğiz" deseler kabul etmem. Deniz olmayan bir yerde yaşamam mümkün değil. İlle de deniz görmem lazım. 14 yaşından bu yana denizle içiçeyim. Babam kaptanlık yapmış, amcam makinist, oğlum makinist. Aileden gelen bir meslek bizimki, tutku ile bağlandığımız" diye konuşuyor.

Arıza olunca moralim bozuluyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen her protokol gezisinde bugüne kadar Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, milletvekilleri gibi birçok kişiyi gezdirdiğini söyleyen kaptan Demirtaş, "Gemi ile özdeşleşmek kaptanların mesleki bir hastalığı var. Gemiyi canım gibi korurum. En ufak bir arızası olsa moralim bozuluyor, ben de hasta olurum. Hayatımın büyük bir kısmı denizde geçtiği için karada herhangi bir işte tutunamam. Karada sudan çıkmış balığa dönerim" diyor.

Farkı, manuel kullanılması

Bergama Gemisi'nin diğer gemiler gibi otomatik olmadığı için çok daha farklı olduğunu vurgu yapan emektar kaptan Demertaş, "Bu geminin özelliği manuel olarak kullanılması. Bu yüzden sadece tecrübeli ellere emanet ediliyor. Kullanması beceri istiyor. Gemiyi yanaştırmak, kaldırmak diğer gemilere göre zor. Diğer gemilerde otomasyon sistemi var. Bergama Gemisi'nde şanzuman yok, atlatmalı makinası var" diye anlatıyor gemisini.