Otogar.com.tr, Türkiye'nin ilk online otobüs bileti arama motoru. Sitenin mimarları ise üç arkadaş. Projenin fikir babası Gökmen Onurlu. Onurlu'nun babası yıllarca otogarda çalışmış. Dolayısıyla kendisi de bir şekilde içli dışlı olmuş bu sektörle. Türkiye'de otobüsle yolculuk yapan insan sayısının hiç de az olmadığını fark etmiş. Bunca insana hizmet verecek, birçok firmanın biletlerini birarada gösterecek bir arama motoru kurmayı düşünmüş. Fikri arkadaşı Önder Güven'le paylaşır, o da sıcak bakar.
Buraya kadar her şey yolundadır. Projenin fikri ortaya atılmış, arkadaştan destek alınmıştır. Ancak bir bilişimciye ihtiyaçları vardır. Aradıkları kişi de uzakta değildir. Ersin Güven, Girne Amerikan Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler bölümünde daha eğitim alırken başlamıştır bilişim sektörüyle ilgilenmeye. Hatta öğrenciyken kendi şirketini bile kurmuş. Sonrasında okul ve iş bir arada yürümeyince okuluna asılır daha çok. Okul biter bitmez staj için Amerika'ya gider. Bilişime olan yeteneği, tanıştığı bir profesör tarafından keşfedilir ve Amerika'nın köklü üniversitelerinden Southern'da burslu master teklifi alır.
Ancak Güven, doğup büyüğü yer olan Kırklareli'nde birşeyler yapmak ister. Döner dönmez yeniden kendi şirketini kurar. Bu arada arkadaşları Güven'e projeden bahseder. Güven, bu iş için biçilmiş kaftandır. Duyar duymaz "Bu benim işim" der. Bu kadar basit ve güzel bir projenin daha önce nasıl aklına bile gelmediğine hayret eder, işi gücü bir yana bırakır ve mesaisini projeyi geliştirmek için harcar. Güven, arkadaşlarına, "Bana altmış gün izin verin, sistemi hazırlayayım." der. Gecesini gündüzüne katar ve 45. günün sonunda sistemi tamamlar. Sitenin tasarımı ve görselliğine dair yakın çevrelerinden eleştiri ve önerileri de dikkate alarak daha da geliştirir siteyi.
"Kurumsallaşmış firmalar hemen kabul ediyor"
Sitenin teknik detaylarını tamamlanır ve otobüs firmalarıyla iletişime geçilir. Özellikle standartları olan ve müşteri kalitesini gözeten firmaların sitelerinde yer almasına özen gösterirler. Türkiye'nin, Avrupa'da en fazla otobüs sayısına ve en uzun karayoluna sahip ülke olduğu gerçeğinden hareketle sitenin ziyaretçi sorunu yaşayacağını düşünmüyorlar. Aksine oluşacak yoğun talep için altyapı çalışmalarına başlamışlar.
Gerek bilet satın almak isteyen kişiler gerekse otobüs firmalarının sitenin işlevselliğini anladığında büyük ilgi göstereceğine inanıyorlar. Şimdiden 25'in üzerinde otobüs firması listelerine girmiş bile. Sayının çok kısa sürede 100'e ulaşacağını düşünüyorlar. Başlangıçta bazı firmaların çekinceleri olmuş. Projeyi anlatacak muhatap bulmakta zorlanmışlar. "Bir firmada derdimi anlatacak yetkili birine ulaşmak için en az dört telefon görüşmesi yapıyorum." diyor Ersin Güven. Bazı firmaların "Kimsiniz, kimin için çalışıyorsunuz, müşteri bilgilerimize mi ulaşmaya çalışıyorsunuz?" şeklindeki sorularına da muhatap olmuşlar. Güven, bu işi profesyonelce yapan firmaların projeyi gördükten sonra tereddütsüz kabul ettiğini belirtiyor. Firmaların tereddütlerini de doğal karşılıyor, site aktifleştikten kısa bir zaman sonra tüm bu tereddütlerin ortadan kalkacağına inanıyor.
Ne işe yarar, nasıl çalışır?
Otogar.com.tr, bir karşılaştırma sitesi olarak hizmet veriyor. Otobüsle yolculuk yapmak isteyenler, bu adrese girip hangi tarihte, nereden nereye gitmek istediklerini belirliyor. Karşısına firma alternatifleri çıkıyor. Sonuçlar arasında kolayca kıyas imkânına sahip oluyor. En ucuzundan en pahalısına, yolculara birçok seçenek sunuluyor. Yapılan seçime göre, kişi otobüs firmasının sitesine yönlendiriliyor. Site, otomatik olarak bilet alınacak firmanın sitesine yönlendirdiği için herhangi bir güvenlik problemi de yaşanmıyor. Aktif bir internet kullanıcısı olmasanız bile, yönlendirmelerle kolayca bilet alınabiliyor. Çünkü sistem A'dan Z'ye herkesin rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanmış.
Otobüs kaçırma sorununu ortadan kaldıracak
Sitenin en önemli özelliklerinden biri, yetişebilme ihtimalinin olmadığı bir otobüs seferini göstermemesi. Örneğin 21.00'de bilet aramak için girdiğinizde, en erken 21.30'dan başlayan biletleri görebiliyorsunuz. Zira otogara yetişebilme ihtimalini, günümüz şartlarında, en iyi ihtimalle yarım saatten fazla alabileceğini hesaplayan site, sizi, gereksiz ve vakit kaybettiren aramalarla boş yere uğraştırmamış oluyor.
Bir 'tık'a, bir yazıhane
Türkiye, Avrupa'nın en gelişmiş karayolları hizmetine sahip olmasına rağmen, ne yazık ki otobüs firmaları, devlet bütçesinden hiçbir teşvik alamıyor. Yüzlerce şubesi olan otobüs firmaları, her türlü harcamayı, kazançlarını tamamen bilet satışlarından gelen kaynaklarla sağlamaya çalışıyor. Dolayısıyla yüzlerce sayıya ulaşmış yazıhanelerinin her türlü gideri, firmaların kazançlarını büyük ölçüde düşürüyor. Otogar.com.tr, yolcuya olduğu kadar, bu anlamda firma sahiplerine de bir 'tık' ile yazıhane kurabilme şansını tanıyor. Böylelikle firma sahibi, aşırı harcamalarını en aza indirerek, hem hızlı bilet satışına ulaşıyor hem de internet kullanıcısı sayısı kadar 'reklam' yapabilme ihtimaline sahip oluyor.