İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda, hakaret suçunun ancak hayatta bulunan kişilere karşı işlenebileceği belirtildi. Ölen kişiye yapılan hakarete ilişkin ise ikinci dereceye kadar yakınları ile eş ve kardeşlerinin şikayette bulunabileceği ifade edildi.

Şikayetçiler Ömer Faruk Bildirici ve İnci Bildirici'nin, Kanuni Sultan Süleyman'ın hatırasına hakaret yapıldığı iddiasıyla ilgili şikayet ve yetkisinin bulunmadığı kaydedildi.

Kararda, dizinin tarihsel olaylardan ilham alınarak kurgusal nitelikte yazılan senaryoya göre hazırlandığı, filmdeki olayların kurgudan ibaret olduğu belirtildi. Bu nedenle suçun unsurlarının oluşmadığını kaydeden savcılık, film ve yapımlarla ilgili RTÜK'ün resen, şikayet ve ihbar üzerine kanunda belirtilen idari yaptırımları uygulayabildiğini ifade etti.

Savcılık, bu gerekçelerle dizinin yönetmenleri Yağmur Taylan ve Durul Taylan ile oyuncular Halit Ergenç ve Meryem Uzerli hakkında 'kişinin hatırasına hakaret' suçundan açılan soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin yönetmenleri Yağmur ve Durul Taylan ile oyuncular Halit Ergenç ve Meryem Uzerli hakkında, Kanuni Sultan Süleyman'ın hatırasına hakaret ettikleri iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Şikayetçiler Ömer Faruk Bildirici ve İnci Bildirici dizideki oyuncuların rollerinin tarihi aşağıladığını, o dönemde yaşanmamış olayları olmuş gibi gösterdiğini, Kanuni Sultan Süleyman'ın karalanarak topluma yanlış tanıtıldığını ve tarihi değerlerin ayaklar altına alındığını iddia ederek dizinin yönetmenleri ile 2 oyuncusu hakkında şikayetçi olmuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıl yaptığı bir konşmada diziye tepki göstermişti. Erdoğan, “Bizim öyle bir ecdadımız yok. Biz öyle bir Kanuni tanımadık. Biz öyle bir Sultan Süleyman tanımadık. Onun ömrünün 30 yılı at sırtında geçti. Sarayda o gördüğünüz dizilerdeki gibi geçmedi. Bunu çok iyi bilmeniz, anlamamız lazım. Ve ben o dizilerin yönetmenlerini de o televizyonun sahiplerini de milletimizin huzurunda kınıyorum. Ve bu konuda da ilgilileri uyarmamıza rağmen yargının da gerekli kararı vermesini bekliyorum.” demişti.