Gazete, Türk dizilerinin Balkanlar'dan önce Ortadoğu'yu fethettiğini, Türk hükümetinin dizilerin bölge halkı üzerinde Türkiye hakkında iyi bir izlenim bırakmasını Ortadoğu ile ilişkilerini güçlendirmede akıllıca kullandığını, Balkanlar'da yüz yıllarca süren Türk hakimiyetinin yol açtığı direnci kırmada şu ana kadar başarılı da olduğunu vurguladı.

Gazete, Bosna Hersek'te en az 13 Türk dizisinin televizyonlarda yayınlandığını, bunlar arasında en popüler olanının Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman hakkındaki “Muhteşem Yüzyıl” dizisi olduğunu yazdı. Gazete, Kosova’da da Türk dizilerinin, diğer programları geride bıraktığına dikkat çekerken, "Başarılarının en büyük sebebi, yüzyıllarca süren Türk hakimiyeti sonrası Müslümanların bölgede güçlü bir şekilde temsil edilmesi. Hatta Bulgaristan ve Makedonya’da Türk kökenli azınlık grupları bile var" diye yazdı.

"DİZİLER, YÜZYILLAR SÜREN DİRENCİ KIRIYOR"


Yorumda Türker'in fazla sevilmediği Sırbistan ve Yunanistan gibi ülkelerde de Türk dizilerin oldukça başarılı olduğu ifade edilirken, şu görüşlere yer verildi:

"Türk dizilerindeki ataerkil aile modeli, halka daha rahat bir yaşam biçiminin sunulduğu Amerikan dizilerinden daha fazla hitap ediyor. Türk dizilerinin başarılı olduğu tek yer Balkanlar değil. Daha önce aynı Balkanlar gibi zamanında Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olan Ortadoğu’yu da fethetmişler. Ankara, bu dizilerden elde edilen gelirin yanı sıra dizilerin bölge halkı üzerinde Türkiye hakkında iyi bir izlenim bırakmasını Ortadoğu ile ilişkilerini güçlendirmede akıllıca kullanıyor. Ankara, Balkanlar üzerinde de aynı etkinin oluşmasını ümit ediyor. Diziler, yüz yıllarca süren Türk hakimiyetinin yol açtığı direnci kırmak için kullanılıyor ve şu ana kadar bunda başarılı da oluyorlar. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da etkisiyle Türkiye, son yıllarda Balkanlar'daki konumunu ciddi ölçüde kuvvetlendirdi. Ayrıca Bosna, Kosova ve Makedonya gibi ülkelere büyük yatırımlar yapılıyor. Türkiye’nin bölgeye geri gelişine muhalif olanlar, dizileri şüpheyle izliyor. En ateşli açıklamalardan birisi Selanik Piskoposu Anthimos’tan geldi. Anthimos, geçen senenin sonunda Yunanları 'Muhteşem Yüzyıl’ın' zararlı sonuçlarına karşı uyarırken, 'Türk dizilerini izleyerek, teslim olduğumuzu onlara söylemiş oluyoruz' dedi."

BOSNALI "KANUNİ" VE "HÜRREM SULTAN

Bosna-hersek'te büyük ilgi ile izlenen "Muhteşem Yüzyıl' dizisinin karakterleri 'Kanuni Sultan Süleyman' ile 'Hürrem Sultan'a en fazla benzeyen iki isim belirlenmişti. Tesanj kentinde oturan Alan Alicic'in 'Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandıran Halit Ergenç'e, Saraybosnalı Sabina Panjeta'nın ise 'Hürrem Sultan'ı canlandıran Meryem Uzerli'ye en fazla benzeyen isim olduğunu açıklanmıştı. Alicic ve Penjeta, İstanbul'a gelerek, dizinin çekildiği yerleri gezmiş, sanatçılarla tanışmıştı.