Onların, çok daha önemli, kişisel bir şeyleri çaldıkları iddia edildi: Fikir! Eser üretirken başkalarından esinlendiler ve kimi bunu saklama gereği bile duymadı...

JOE BIDEN

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, siyasete atıldığı 1970'li yıllarda, konuşmalarını, nasıl hazırlayacağını bilmiyordu. Bu yüzden de, Syracuse Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin ders notlarını ele geçirdi ve bazılarını, kendi fikirleriymiş gibi başkalarıyla paylaştı.

JAMES CAMERON

'Terminatör' serisinin ilk filminden sonra, yazar Harlan Ellison; konunun, kaleme aldığı 'The Outer Limits' adlı filme çok benzediğini öne sürdü. Mahkeme, Ellison'u haklı buldu ve James Cameron; yazara, filmin telif haklarından pay vermek zorunda kaldı.

T.S. ELIOT

T.S. Eliot, "Genç şairler esinlenir, daha yaşlıları ise çalar" dediğinde, herkes onun şaka yaptığını sanmıştı. En önemli şiirlerinden biri olan 'The Waste Land'ı yazarken, Madison Cawein'in yazdığı 'Waste Land'den esinlendiğini saklama gereği bile duymadı.

MICHAEL BOLTON

Ünlü müzisyen, 1994 yılında 'The Isley Brothers' adlı grup tarafından suçlandı. Grup, Michael Bolton'u, kendi müziklerini çaldığı için suçluyordu. Mahkemeye giden bu olay sonucunda, Bolton suçlu bulundu ve gruba, hatırı sayılır bir miktarda tazminat ödedi.

COLDPLAY

Birkaç yıl önce, grubun solisti Chris Martin, Rolling Stone dergisine yaptığı açıklamada; başkalarının işlerinden esinlenebildiklerini ve zaman zaman kendilerini, 'eser hırsızı' olarak değerlendirdiklerini söyledi. Bu açıklamanın ardından; Joe Satriani ortaya çıktı ve grubun 'Songs I Didn't Write' adlı şarkısının, kendi şarkısı olan 'If I Could Fly'a çok benzediğini öne sürdü. Dahası, gruba dava bile açtı.