VIP Turizm, 1 Ocak 2012'den itibaren uzay seyahati için başvuruları almaya başlıyor. 110 bin euro karşılığında yakın uzaya altı saatlik yolculuğun iki sene içinde mümkün olacağını belirten Zero2infinity CEO'su Jose Mariano Lopez-Urdiales, "Bu seyahatler insanlığı geliştirecek. O noktada dünyanın bizim evimiz olduğunu ve sınırların sonradan konulduğunu anlıyoruz" diyor.

Lopez-Urdiales, şirketiniz bu alanda çalışmalarına 2009 yılında başladığını aktararak şöyle konuşuyor: "Ticari uçuşların başlayacağı 2014'e kadar 4-5 yıl eder. Bu çok kısa bir süre. Yeni bir uçağı piyasaya hazırlamak 10 seneyi buluyor. Uzay göreviyse 10-15 yıl süreyi alıyor. Günümüzde insanlar hızlı değişimlere alışkın. Ama uzayda bu döngüler daha uzun. 60'larda tasarlanan bir uzay mekiği yakın zamana kadar kullanıldı. Bu 40 yıllık bir döngü."

Bu seyahati düzenleyen Zero2infinity'nin hedefi  için Lopez-Urdiales, "Biz kendimizi sadece bir mühendislik şirketi olarak değil aynı zamanda eğitimci olarak görüyoruz. İnsanları fiziksel ve ruhsal olarak yükseltmek istiyoruz. Dünyayı bir balondan görmek zenginleştirici bir deneyim. Elbette bilimadamları için uzay çalışmalarını sürdürmenin de ekonomik bir fırsatı" diyor.

Dünyayı uzaydan görmek insanda nasıl bir etki bırakabileceği ile ilgili araştırma yaptıklarını aktaran Ceo, "Harvard'lı araştırmacı Frank White'ın bu konuda yazdığı 'The Overview Effect' isimli bir kitap var. 100'den fazla astronotla konuşmuş. Etki kişiden kişiye değişiyor ama ortak noktalar da var. Hepimizin aynı gezegende yaşadığını, dünyanın öbür ucundaki insanların sorunlarının bizi ilgilendirdiğini anlıyorsun. Üstelik gezegene dair farkındalık kazanılıyor. Burasının bizim evimiz olduğunu, sınırların sonradan konulduğunu anlıyoruz" diye anlatıyor.

- Gidiş ve dönüş süresiyle beraber toplam altı saat süren bir yolculuk. İki buçuk saatte 36 bin yüksekliğe çıkılıyor. Normal bir uçağın üç, Concorde'un iki katı yükseklikte bir irtifadan söz ediyoruz. İki saat, siyah gökyüzünün altında kalınıyor. Dönüş bir saat sürüyor. Daha hızlı dönülüyor. Gezegene dair farkındalık açısından önemli bir adım.

- Dünyadan sadece bin 600 kilometrelik alan görülüyor. Paris ve Roma arasındaki mesafe kadar bir alan. Bütün dünyayı göremiyorsunuz. Yeryüzünü mavi, ufuk çizgisini kavis olarak gördüğünüzü hayal edin. Hiç risk taşımadan bunu görme fırsatı sunuyoruz. Bu deneyimi satmak için partner ve uçuş noktası arıyoruz.

- Çok güvenli bir sistem. Normal bir uçuş gibi. Üç aşamalı güvenlik düzeneği var. Balonla uçtunuz mu? Çok nazik ve güvenli bir uçuş yolu. Risk yükseklikten değil, hızdan ve mühendislik hatalarından doğar. Roket fırlatışı ve hızlı dönüş, yani Challenger ve Columbia'daki kazalara yol açan nedenler, bu uçuşta yok.

- Bloon adı verilen bu kapsül, bir çöreği andırıyor. Sadece dört yolcu ve iki pilot binebiliyor. Yılda 100 uçuş düşününce 400 kişi uçabilir. Michelin Yıldızlı restorandan yiyecek ve içecek servisi var. Canlı yayınla iletişim söz konusu. Tuvalet var. Uçuştan sonra video kaydı armağan edilecek.

VIP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçcioğlu da bu seyahate katılmayı planlıyor. Bu yolculuğun çocukluğundan beri hayali olduğunu aktararak, şu bilgileri veriyor:

-  Burası yakın uzay. Stratosfer. 40-80 km. arasında görsel birbirine çok yakın. 30 kilometreden itibaren siyah boşluğu da görebiliyorsun. Gece ve gündüz ikisini de görüyorsun. Daha fazla çıkarsan siyahın içindesin. Görsel şölen için uygun noktada iki saate yakın kalınıyor. Gezegenin kavisini görüyorsun.

- 1 Ocak 2012'den itibaren kayıtları almaya başlayacağız. Ön rezervasyona başladık. Büyük ilgi var. Dünyada 100 kişilik liste hazır. Türkiye'den 10 kişi "Katılacağız" dedi. 2013-14'de ödemeler tamamlanmış olacak. İlk yıl 100 depar planlanıyor. Bu 400 kişi demek. Bu rakamın yarısının Türkiye ve komşu ülkelerden olacağını düşünüyoruz. Avrupa, Amerika ve Japonya'dan da gelecekler.

- İnsanlı uçuşlar 2013'de gerçekleşecek. 2014'te ticari uçuşlar başlayacak. Isıdan ve basınçtan arındırılmış bir kapsülde seyahat ediliyor. İçinde normal seyahat eder gibi hareket ediliyor. 360 derece manzara var. Yerle her an iletişim var. Balon içindeki helyum gazı yükseldikçe büyüyor. Tepeye çıkınca iki saat boyunca balonla gezi sürüyor. Dünya manzaralı keyifli bir akşam yemeği yeniyor. Dönüşte balon atılıyor ve paraşütle aşağıya iniliyor. Yumuşak iniş için paraşüt tercih ediliyor. Sonra paraşütü buluyoruz, tekrar kullanılabiliyor.

- İspanya yerine ilk hareket Türkiye'den olsun diye talep ediyoruz. Teknik inceleme yapılacak. Bunun için Konya ve Eskişehir'i düşünüldü. Mevlevi yaklaşımla "Kim olursan gel" sözünü benimsiyoruz.


Rakamlarla uzay yolculuğu

* Uçuşlar 2014 yılında başlıyor.
* Altı saatlik gezinin bedeli 110 bin euro.
* Uçuştan önce iki günlük bir eğitim verilecek.
* Kapsülde dört yolcu, iki pilot olacak.
* Üç günde bir seyahat yapılacak.
* Bu seyahatte stratosferde 36-40 km. yüksekliğe çıkılıyor.
* Seyahatle sadece 1600 km.'lik alan görülebiliyor.
* Uzay mekikleri 400-500 km. yükselerek atmosferin dışına gidiyor, hatırlatalım.