Dr. Topugil, "Mesleğe başladıktan sonra bana yapılan iyilikleri unutmayarak, insanlara hizmet etmeye başladım. Doktor olabilmek için gösterdiğim gayreti şimdi hastaları iyileştirmek için gösteriyorum." dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1990 yılında mezun olan Dr. Topugil Eşrefpaşa, Çimentepe ve Kınık'tan sonra şu anda Gaziemir ilçesindeki bir aile sağlığı merkezinde hekimlik yapıyor, göreve devam ediyor. Mesleğini 20 yılı aşkındır icra eden Topugil, hastaları tarafından çok seviliyor. Engelli olmasının doktorluğunu engellemediğini vurgulayan Topugil, "Mesleğimi çok seviyorum. İnsanlara hizmet etmek beni mutlu ediyor." diyor. Çocuk felciyle 2 yaşında tanıştığını, ailesinin desteğiyle okuduğunu anlatan Dr. Topugil, şunları kaydediyor: "Okumak çok zor; hele Türkiye'de bir özürlünün okuması daha zor. Düşünebiliyor musunuz, yağmur yağıyor tepenizden, şemsiyesiz yürümek zorunda kalıyorsunuz. Otobüsler dolu oluyor, saatlerce kuyruklarda bekliyorsunuz ama tıp fakültesini bitirdim ve buna değdi. Bugüne kadar hep ben insanlardan hizmet aldım, bundan sonra hep hizmet vermeye başladım. Bu çok güzel bir duygu."

Hastalarıyla ağabey kardeş ilişkisi olduğunu belirten Topugil, "Kınık'ta görev yaptığım zaman İzmir'deki hastalarım da tedavi olmak için buraya gelirdi. Bunlar, hastalarımla olan ilişkilerimden, insanlara verdiğim değerden. Hepsini çok seviyorum, bunlar benim mutlu olmam için yeterli." şeklinde konuşuyor.

Hamit Topugil, engelliler konusunda biraz daha duyarlı davranılması, sadece Engelliler Haftası'nda hatırlanmaması gerektiğini söylüyor "Alışveriş merkezlerine beş tane engelli parkı koymuşlar fakat normal araçların parkettiğini görüyorsun. Belediyeler tarafından kaldırımlara rampalar yapılmış ama önüne araba koymuşlar. İnsanların bu konuda biraz daha duyarlı olmasını istiyoruz. Son dönemlerde engellilerin sorunlarına biraz daha özen gösteriliyor. ÖTV indirimi bile bizim için çok büyük bir nimettir. Bizim için ha araba ha ayağımız. Güzel adımlardan biridir, inşallah devamı gelir."