Göztepe, hiç kimsenin adını dahi duymadığı Makana Baku adlı oyuncuyu kadrosuna kattı. Ben de derin bir araştırma yapıp, oynadığı maçlara ulaştım. 90 dakika boyunca izlemedim ama önemli anlara göz gezdirdim. Bununla da yetinmeyip, kesip biçip, attığı golleri ve asistlerini tek bir video haline getirdim. Bunu da Youtube’daki kanalıma yükledim ki herkes izleyebilsin. 

Kariyeri

Sol kanat oyuncusu Makana Baku, Göztepe'yle 3 yıllık sözleşmeye imza attı. 1998 Almanya - Mainz doğumlu olan bu oyuncu futbola Mainz 05 altyapısında başladı. Genç takım düzeyinde oynadığı ligde kadroya girmekte zorlandı, buna karşın 2 gol atmayı başardı. 
2015/16 sezonunda 5. Lig seviyesinde yer alan SV Gonsenheim'e kiralık verildi. Aynı şekilde fazla forma şansı bulamadı ve sezonu 1 golle kapattı.
Mainz'a geri döndü ve genç takımında parlamaya başladı. Aldığı süreler oldukça arttı ve 4 gol, 4 asistlik katkı verdi.
Sonraki sezon 3. Lig'deydi. Bedelsiz olarak SG Sonnenhof Großaspach takımına transfer oldu. Kupa dahil 1463 dakika süre aldı ve 1 gol atıp 3 asist yaptı. Dahası genç milli takıma seçilmeyi başardı. Ancak forma şansı bulamadı.
2018/19 sezonunda da aynı takımla devam etti. Performansını oldukça yükseltti ve as oyuncu haline geldi. Lig ve kupada 5 gol atıp, 9 da asist yaptı. Bunun yanı sıra genç milli takımda çok az süre alsa da 2 karşılaşmada sahaya çıkma şansı yakaladı. 
2019/18 sezonunda ise 2. Lig'e terfi etti ve Kiel forması giydi. Başlarda oynama şansı bulsa da ilerleyen haftalarda yedek kulübesine mahkum kaldı. Kupa dahil 7 gol 1 asistlik bir performans sergiledi. Genç milli takımda ise sadece 1 maçta sonradan oyuna girebildi.
Geldik geçtiğimiz yıla. Sezonun ilk yarısı kadroya dahi giremeyince, yolu Polonya'ya düştü. 1. Lig ekibi Warta Poznan'da 13 maça çıkıp, 6 gollük ve 2 asistlik katkı sağladı.

Özellikleri nedir?

Peki Makana Baku'nun ne özellikleri var? Halil'in ikizi deyince tahminimce birçok kişi anlar. Biraz da Altay’daki Kappel’e de benzettim. Onlar gibi kanat oyuncusu. Sol kanat ana mevkisi. Sağ kanat ve santrofor mevkisinde de oynamışlığı var. Koşmayı ve fiziğini kullanmayı çok sever. Hızlı bir oyuncu. İleri geri çalışır. Önünü boş bulduğunda süratle kaleye doğru ilerler. Goller atar, goller attırır. 
Boyu 1.77 olduğundan hava toplarında pek görünmez. Ama bu eksik yönünü takipçiliği ile fazlasıyla doldurur. Mücadelesini sonuna kadar sürdürür, bu sayede de fırsat gollerine imza atar. Kaleciden döner, tamamlar, çekilen şuta ayak koyar ağlarla buluşmasını sağlar. 
Oynadığı ligler her ne kadar Süper Lig'imizin seviyesinin aşağısında olsa da, azimli ve istekli oluşu sayesinde çabuk uyum sağlayabilir. Gelişmeye açık bir oyuncu.
Göztepe'de tercih edileceği mevki sol açık olacaktır. Sarı kırmızılı takımın yıllardır bir gelenek haline gelmiş oyun sistemi vardır. Sağ açıkta mutlaka Halil oynar. Sol tarafa da genellikle hızlı isimler görev alır; Yasin Öztekin ve Serdar Gürler gibi... Makana Baku da bu geleneği devam ettirebilecek bir futbolcu. Gerektiği zaman iki kanat yerlerini değiştirirdi, Baku da diğer kanatta oynayabilen bir kişi. 
Santraforda da oynamışlığı var ama çok az. Koşmayı seven hızlı oyuncular için bu mevki hiç uygun olmaz ve tam randıman alınamaz. 
***
Makana Baku'nun Halil ile iyi bir ikili oluşturacaklarını düşünüyorum, geçmişteki ikililer gibi...