İzmir derbisinde Altay ile Ekol Göz Menemenspor karşı karşıya geldi ve konuk takım 2-0'lık sonuçla galip geldi. Maç Menemenspor'un sahasındaydı ama ev sahibi olan takım Altay idi.
Maç öncesi iki takım da birbirine tezahürat yaptı, tam bir dostluk havası yaşandı.
***
Altay zirveye, Menemen küme düşmemeye oynuyordu. Doğal olarak maçın favorisi Altay idi. Oyunda da dizginleri elinde tuttu. Oldukça tecrübeli oyunculara sahip. Gol pozisyonları yakaladı ama değerlendirmeyi başaramadı. Özellikle kanatları çok kullandı. Sağ bek ve sol bekleri Mustafa ile Erhan çok ileriye çıktı, hücuma katkı verdi. Kappel de bazen sağ tarafı, bazen sol tarafı kullandı, hücuma zenginlik kattı. Ama her zamanki verimliliği yoktu. Ve yine her zamanki gibi ceza alanına yaklaşırken kalitesini gösterdi ancak ceza alanı içinde bitirici pasları ve vuruşları yapmayı başaramadı.
Menemenspor ise genellikle hızlı hücumları ve uzun topları tercih etti. Rakibi kadar olmasa da gole yaklaştığı anlar oldu. Geçen hafta Erzurum maçında yaşanan sakatlık sebebiyle Ali Keten defansın ortasından sağ beke alınmıştı. Ortaya Trtovac geçmişti. Bu maçta da böyle bir dizilişle sahaya çıkıldı
***.
Karşılaşmaya 2 oyuncu damga vurdu. Putsila çok fazla pas hatası yaptı. Bazen hızlı hücuma çıkılacakken durdu, geriye oynadı. Ceza alanı içerisinde gol pozisyonunda topa vurmayıp, çekti çekti çekti... Menemen defansı iyice kapandı ve gol kaçmış oldu. 9. dakika idi. Hemen vurmalı ya da biraz açıkta duran Paixao'ya pas atmalıydı, işi uzmanına bırakmalıydı.
İkinci isim ise kaleci Emre idi. İlk golde Taşkın çok yüksekten bir orta yaptı, ceza alanı içerisine. Emre etrafının boş olması sebebiyle topun kucağına düşmesini bekledi. Fakat Ercan, havada süzülen topa yetişti, kalecinin önünden kafa vuruşu yaptı ve boş kaleye kolay bir gol atmış oldu. Futbolda bir kural vardır. Özellikle kaleciler topa en yüksek noktadayken müdahale etmeli, yere inmesini beklememeli. Yani Emre'nin topu zıplayarak, havadayken tutması gerekiyordu.
***
Karşılaşmanın son dakikalarında heyecan doruktaydı. Altay yüklendi. Lenadrinho'nun şutu direğin içine çarpıp, kale çizgisi önünden geçip gitti. Gol olduğu sanıldı, stat hoparlörlerinden müzik çalındı.
Kaleci Selmani'nin yumrukla uzaklaştırdığı topu Hüseyin Çolak 60-70 metre kadar hızla sürdü, 2. golün asistini yaptı ve maç bitti. Altay bu sonuçla beklemediği bir mağlubiyet aldı ve zirve mücadelesinde çok büyük bir darbe aldı. Menemenspor ise küme düşme potasından iyice uzaklaştı, rahat bir nefes aldı.
***
Menemensporlu oyuncular, öne geçtikten sonra çok sakatlandılar. Bu da Altaylı oyuncuları ve taraftarı çileden çıkardı. Maçta oyuncular arasında arada sırada gerginlikler yaşandı.

Altınordu kayıp, aranıyor

Sağdan orta 1-0. Sağdan bir orta daha 2-0. Kaptırılan top, 2'ye bir 3-0. Hızlı hücum 4-0. Altınordu'nun farklı yenildiği Ümraniyespor maçının özeti bu şekilde idi.
Yüksek tempoda geçen bir maçın devre arasına 4-0 ile girildi. İkinci yarı ev sahibi takım Ümraniye, vitesi tamamen düşürdü, oyunu rölantiye aldı. Gol atmak için uğraşmadı, gol yememeye çalıştı. Topu Altınordu'ya bıraktı. Bu sayede kırmızı lacivertli takım ilk kez 49. dakikada gole yaklaştı. Okan al da at demiş, Muhammed vurmuş, kaleci kornere çelmişti.  Kullanılan köşe vuruşunda da ön direkte kafa da gol getirebilirdi olmadı. Sonrası kaleden genellikle uzak geçti.
***
Altınordu, artık eskisi gibi pas yapamıyor ve hızlı hücuma çıkamıyor. Bu maçta da öyle oldu. Defans arkasına çok iyi koşular yapar, çok iyi paslar atardı. Ama Ümraniye defansı ceza alanı önüne kadar çekilince, arkaya oynamayı imkansız hale getirdi. Kalabalık defans yapılınca pas yolları tıkandı. Çalıma kaçıldı, mutlaka destek geldi, tehlike olmadan önlendi. Kısaca Ümraniye, Altınordu'yu kilitledi, oynatmadı. Böyle durumda başvurulması gereken şey şuttur. Şut çekmeyi denemedi. Aslında bunu yapabilecek oyuncuları da yok değil. Topu kanatlardan taşıyıp, ortalarla gol arayabilirdi. Kanatlardan da gitmesi engellendi. Topun yönünü değiştirerek, kanatların boşalması sağlanabilirdi, bu da yapılmadı.
***
Kendi yarı alanına çekilmişken, bazı Altınordulu oyuncular rakip kaleye kadar depar atıp, hücum pres yapmaya çalıştı. Tamamen gereksiz bir çabaydı. Az adamla geniş alanda pres yapılmaz. Boş yere kendilerini yordular. Hücum pres yapmak için defansın da orta sahaya kadar çıkması ve alan daraltması gerekir.
***
Hakem Sarper Barış Saka 2 kere çok gereksiz yere düdük çaldı. İlkinde Altınordulu oyuncu kendine yapılan faulde hemen oyuna başladı. Yerinden atılmadığı gerekçesiyle durdurdu. Faulün atıldığı yer ile faulün yapıldığı yer arasında en fazla 1 metre vardı ve üstelik yan pas yapılmıştı sadece. İkincisinde de Ümraniyesporlu oyuncuya faul yapılmıştı. Hızlı hücumu durdurdu. Bu basit hatalar oldukça göze battı.
Altınordu kötü oynadı, kaybetmeyi hak etti. Fark yemesinin sebebi, büyük defans hatalarının yanı sıra şansızlığının da katkısı vardı. Neredeyse her pozisyon golle sonuçlandı, 45 dakikaya 4 gol sığdı. Lig arasına kadar kadro ve oyun sisteminde bazı değişiklikler yapılması gerekli gibi görünüyor.