İzmir'de son yıllarda çok kişinin dillendirdiği bir senaryo var. İstanbullular gelecek, yatırım artacak, bunun neticesinde araziler ve emlak çok değer kazanacak. Bunun küçük uygulamalarını sahil beldelerimizde görebiliyoruz. Emlak değerlerinin yükselmesi ile birlikte bu beldelerde hayatın aşırı pahalı hale gelmesi ve betonlaşma, bu beldelerin nasıl kimlik değişimine uğradığının somut kanıtları.
Bu yazıyı Ankara'nın merkezinde, Türkiye'nin önemli inşaat şirketlerinden birinin ofisinden kaleme alıyorum. Çocukluğumdan beridir düzenli olarak geldiğim Ankara'daki değişim son yıllarda beni şaşırtıyor. Dün uçak yolculuğu sonrası, yorgunlukla misafir olacağımız yere giderken, araçtan pencereden bakarken, kendimi, bir an İstanbul'da sandım. Geniş caddelerde birbirini hızla takip eden yüzlerce araç, yol kenarlarında ışıklı çok katlı birçok alış veriş merkezi. Oğlum tam bir köyden indim şehre havasında 'ne çok gökdelen' var deyip, ağzı açık etraftaki binaların katlarını saymaya çalışıyor.

Bir anda anladım ki, İzmir'de yükselecek emlak piyasası ve İstanbulluların getireceği sermaye modernleşme adına İzmir'i teslim alacak ve yutacak. Mahalle kültürüyle büyüyen ve bu sayede farklılıkları içselleştiren hoşgörü kenti, aynı ekonomik seviyedeki çocukların benzer spor ve oyun salonlarındaki arkadaşlıkları ile farklılardan uzak ve muhtemel farklılığa hoşgörüye uzak bir kültüre evrilecek.
Biz İzmirliyiz, İzmir'i seviyoruz. Ama içi boş bir sevgi değil bu, İzmir'i İzmir eden değerleri ile seviyoruz. Bunun içinde çiğdem, gevrek de var İzmir kulüpleri Altay, Göztepe, Karşıyaka da var. İzmir'in modernliği yüksek katlı binalar, asansörde birbirine selam vermeyen komşular, beraber oyun oynadığı kişiyi değişmez birincil etnik ve dini kimliklerine göre seçen kişilerle olamaz. İzmir sevgi şehridir. O yüzden İzmir'de insanlar mutluyum diyebilmektedir.

Mart ayı sonunda yapılacak seçimler, İzmir'i yönetecek yeni patronu belirleyecek. Bu patron, aynı zamanda İzmir'in hangi kimlikle var olacağına da yön verecek. Biz İzmir'i İzmir olarak yaşatabilecek bir başkanın görev almasını diliyoruz. Yüksek katlı binalar gölge etmesin, İzmir halkı mutludur, bu bize yeter...