Turgutlu Belediyesi öğrenciler için ödüllü kompozisyon yarışması düzenliyor Turgutlu Belediyesi öğrenciler için ödüllü kompozisyon yarışması düzenliyor

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, İzmir'de düzenlenen ‘Deprem Eylem Planı Toplantısı’ sonrası, ildeki deprem riskiyle ilgili kapsamlı hazırlıklar yaptıklarını açıkladı. Başkan Aras, deprem ve diğer doğal afetlere karşı alınacak önlemleri sıralayarak, Muğla’daki riskli yapılar için hızlı tespit çalışmalarına başlanacağını duyurdu.

Muğla, depreme hazırlıklı olacak

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, deprem riski konusunda önemli açıklamalarda bulundu. "Muğla doğrudan bir deprem riski altında değil, ancak çevremizdeki bölgelerde yaşanabilecek büyük depremler veya yanardağ patlamaları bizi de etkileyebilir" diyen Başkan Aras, bu risklere karşı ciddi hazırlıklar yapıldığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde Muğla’da ağırladıkları ünlü jeolog Prof. Dr. Celal Şengör ile bu konuya değindiklerini söyledi.

Muğla’da Deprem Riskiyle Ilgili Kapsamlı Adımlar Atılıyor (2)

Riskli yapılar ve acil müdahale için planlar hazır

Muğla Büyükşehir Belediyesi, olası depremler için kapsamlı bir eylem planı oluşturmuş durumda. Başkan Aras, “İlçe belediyelerimiz ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde, riskli bölgeler tespit edilerek mikro bölgeleme çalışmaları başlatılacak. Yapı envanterleri çıkarılarak yıkılma riski taşıyan binalar belirlenecek” dedi. Ayrıca, riskli yapıları belirlemenin yanı sıra, acil eylem planları ve kriz masalarının da kurulduğunu ifade etti.

Erken uyarı sistemiyle tsunami riskine karşı önlemler alınıyor

Muğla'nın özellikle kıyı bölgelerindeki tsunami riski de göz önünde bulundurularak erken uyarı sistemi çalışmaları hızla devam ediyor. Bodrum’da kullanılan bu sistemin, tüm kıyı illerine yayılmasının hedeflendiği açıklandı. Bu adım, sadece mevcut yapıların güvenliğini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda gelecekteki inşaatlarda da sağlam yapılar için zemin oluşturacak.

Muğla’da Deprem Riskiyle Ilgili Kapsamlı Adımlar Atılıyor (3)

Deprem vergisi ve yetersiz dönüşüm kaygısı

1999 depremi sonrası uygulamaya giren Deprem Vergisi’nin 24 yıldır toplandığına dikkat çeken Aras, bu kaynağın büyük bir kısmının konut dönüşümü için kullanılmadığını vurguladı. "Bugün, yaklaşık 42 milyar dolar toplanan bu kaynağın konutların yenilenmesine harcanmış olsaydı, toplamda 1 milyon 300 bin konut dönüştürülmüş olacaktı" şeklinde konuşarak, dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ