Sevgili okuyucularım, hepimiz hayatımızın bir döneminde mutlaka duymuş, hatta zaman, zaman birtakım yaşananlar için kullanmışızdır. Murphy kanunlarından seçmeler. Biz kullandık çocuklarım kullanıyorlar, eminim ki onların çocukları da kullanacak. Yazarken düşünüyorum da nereden buldum bu konuyu? Bugün bazı olayları düşünürken, yorumlarken kullandım. İlki " Murphy'nin altın kuralı "Altını olan kuralı koyar". Evettt dedim işte bu Murphy kanunu "bu kadar" dedim "cuk oturdu". Daha sonra gün biterken dinlediğim bir haber sonrası hah dedim "Tünelin ucunda görünen ışık üzerinize gelen tren olabilir!" Gün içinde ikinci kez Murphy. Akşam oturdum yazımı hazırlamaya konu başlıklarıma baktım, her birine birer Murphy kanunu yapıştırınca, o sakıncalı bu gri, bu kapkara, deyip kendi kendime bunda bir hayır var dedim. Nerede ise yarım asırdır kullandığım Murphy kanunları nereden geliyor Murphy diye biri var mı yoksa anonim sözler gibi kaynağı belli olmamakla beraber hayatın gerçeklerini ifade eden söylemler mi? Yolu belli, girdim Google'a. Ne bulayım Murphy benim kadar gerçekmiş!...

***

Edward A. Murphy  ABD Hava Kuvvetleri'nde 1949'da roketler üzerinde deney yapan mühendislerden biri 1917 doğumlu. İnsan üzerine ivmelenmenin etkilerini inceleyen bir bilim insanı. Deneylerinden biri pilot üzerinde 16 değişik noktaya bir yapıştırıcı ile akselometre ve sensör konuyordu, ancak iki türlü takılabilen. Birisi, 16 sensörün  tamamını da yanlış takmayı becerdi. Bunun üzerine Murphy daha sonra kanun olarak nitelendirilecek ilk söylemlerini bir basın toplantısında açıkladı.  Birkaç ay içinde "Murphy Kanunları" mühendislik sahasında çalışanları arasında yayıldı. Bu kanunlar modern teknikte analitik ölçüt olarak hataları önleme stratejisi olarak kullanılır ve görünen en esprili ama aslında ciddi bir temel üzerine oturtulmuş kanundur.

***

Bu bilgileri Google'da paylaşan Uğur Eskici genç yaşta başarıyı yakalamış bir İzmirli. Diyor ki gençlere; meraklı olun, başkalarından dinlemeyin, araştırın ve okuyun. Hap bilgilere muhtaç olarak yetişmeyin. Vazgeçmeyen başarı tam olmuyor bu artık vazgeçiyorum diye düşündüğü anda vazgeçmeyenlerin elde ettiği bir zaferdir. Vazgeçmeyin, çalışın. Vakit ayırıp Atatürk'ün " Nutuk "ve Grigory Petrov'un  "Beyaz zambaklar ülkesinde" kitabını okuyun. Gurur verici bir meslek hayatı var. Yönettiği projelerde de de hep hatırladığı bu bilgi ile süreç içerisinde rahatsız olduğu toparlamış sunumlarında paylaşmış. Bu sayede ben bunca yıldır hiç bilmediğim diğer kanunları da öğrendim! Gülümseyerek gülerek üstelik bu kadar zamandır hiç düşünmediğim bu konuda ancak bu yaşımda öğrendiğim bu bilgi bana diğer bir özdeyişi hatırlattı. Bilgi edinmenin yaşı yok ! Yeter ki düşünelim isteyelim. Sizleri'de gülümsetebilmeyi umarak Murphy kanunlarının bazılarını paylaşıyorum.
İki tür insan vardır. İnsanları iki türe ayıranlar ve ayırmayanlar.
Hayatta güzel olan her şey, ya illegal, ya ayıp, ya da şişmanlatıcıdır.
Bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, hep en kötü sonuç doğuracak şekilde ters gidecektir.
Dünyadaki nüfus sürekli artar ama toplam zeka sabit kalır.
Gülümseyin, ne düşündüğünüzü bilmesinler.
Size bir iyilik yapmak için yaklaşan birini görürseniz, kaçın.
Ne dersiniz?