Türkiye genelinde artan deprem haberleri vatandaşlarda tedirginlik yaratırken, deprem uzmanlarından peş peşe uyarılar geliyor. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bursa'da katıldığı ‘Bursa’nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi’ sempozyumunda önemli açıklamalarda bulundu. Görür, Bursa'yı tehdit eden fay hatlarına dikkat çekerek kentteki zemin yapısının büyük tehlike oluşturduğunu vurguladı.
"Bursa'nın zemini çürük ve riskli"
Prof. Dr. Naci Görür, Bursa'nın düzgün ovasal kesimlerinin çürük zemine sahip olduğunu ve yeraltı suyunun yüzeye yakın olduğunu belirtti. Bu durumun, olası bir depremde hasarın daha da artmasına yol açabileceğini ifade eden Görür, “Bursa'nın düzgün ovasal kesiminin zemini çürük, yeraltı suyu fazla ve yüzeye yakın, depremde en fazla hasar verebilecek nitelikte. Bu kenti deprem dirençli yapmaya konsantre olmalıyız.” dedi.
Milyonlarca yıldır depremler oluyor
Deprem tehdidinin Türkiye için yeni bir durum olmadığını vurgulayan Görür, “14 milyon yıldan bu yana Türkiye'de depremler oluyor ve milyonlarca yıl boyunca depremler devam edecek.” diyerek toplumun bu gerçeğe hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.
"Depreme dirençli Bursa için birlikte çalışmalıyız"
Sempozyuma katılan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ise depremlerin yıllardır olduğunu ve olmaya devam edeceğini ifade etti. Aydın, “Deprem gerçeğiyle yüzleşmeli ve kenti depreme dirençli hale getirmek için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.” diyerek deprem bilincinin önemine dikkat çekti.