Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'deki depremlerin doğudan batıya doğru bir göç izlediğini belirterek, “Her nerede deprem olmuşsa bir sonraki deprem batısında olmuş. Deprem doğudan batıya göç ediyor. En son deprem Marmara'nın kapısını çaldı” uyarısında bulundu.
Alman bilim insanları, Türkiye’den İran’a kadar uzanan bin 500 kilometrelik bir yarık tespit etti. Söz konusu araştırmayı Habertürk’te değerlendiren yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Bu yarın Bingöl Karlıova'dan başlıyor Yunanistan'a kadar gidiyor. Bu fay levha sınırı. Depremler levha sınırında ya da içinde olur. Kuzey Anadolu Fayı'nın bir davranışı var. Depremleri doğudan batıya doğru taşıyor. Her nerede deprem olmuşsa bir sonraki deprem batısında olmuş. Deprem doğudan batıya göç ediyor. En son deprem Marmara'nın kapısını çaldı. Marmara'da da deprem olunca Kuzey Anadolu yaklaşık 200 sene depreme mola verecek. Yan kollarda deprem olacak ama ana hatta deprem olmayacak. Bitlis Zağros Fayı bindirme fayı. Bitlis Zağros kuşağı kapanmış okyanusu temsil eder. Doğu Akdeniz Neotetis dediğimiz okyanusun kalıntısıdır” dedi.
“Enerji biriktiriyor”
Olası İstanbul depremine ilişkin de konuşan Görür, 30 yıl içinde büyük bir deprem olacağını yineleyip gerçekleşme olasılığına ilişkin yüzde 47 oran verdi.
Deprem beklenen fay hattı hakkında da konuşan Görür, kıyı bölgelere dikkat çekerek “Kırılmamış yere enerji transfer edilir. Transfer edilen kesim orta Marmara fayı. Sebebi burada enerji birikiyor. Özelikle kıyı bölgelere dikkat etmek gerekir” diye konuştu.
“Büyük volkan patlaması olursa ülkemiz etkilenir”
Görür, Ege Denizi'ndeki deprem hareketliliği ile ilgili ise şunları söyledi:
“Güneyden Afrika Levhası Anadolu'nun altına dalıyor dedik. Alta dalan levha Afrika levhası, eriyor. Mağma olarak yüzeye çıkıyor. Aynı zamanda bu dalma batma yüzünden geriliyor. Doğu batı yönünde normal faylar meydana geliyor. Hem faylar hem de lav çıkışı burada depreme neden oluyor.”
Prof. Dr. Naci Görür, “250 kilometre uzaklıkta. Bunlar normal faylar. Bu normal faylardaki hareketler küçük deprem oluşturuyor. Büyük volkan patlaması olursa o zaman bizim ülkemiz etkilenir. Bunlar olmadığı sürece bizim kıyılarımıza etkisi sınırlıdır. Zaten yetkililer gerekli tedbirleri aldı. Tsunami olursa dayanıksız binalar yıkıma neden olur. Afet olacağını sanmıyorum” dedi.