ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 2024 YR4 asteroitinin Dünya için oluşturduğu tehlikenin önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Yapılan son gözlemlere göre, 2032 yılına kadar bu gök cisminin Dünya'ya çarpma ihtimali yüzde 3,1'den yüzde 0,004'e düşerken, Ay'a çarpma olasılığı ise yüzde 1,7 olarak hesaplandı.
Tehdit seviyesi düşürüldü
NASA, 19 Şubat'ta yaptığı açıklamada, 2024 YR4'ün Dünya'ya çarpma ihtimalinin yüzde 3,1'e çıktığını bildirmişti. Ancak güncellenen verilere göre, asteroitin gelecekteki yörüngesi daha net hale getirildi ve gezegenimiz üzerindeki risk seviyesi düşürüldü.
2024 YR4 ilk olarak Şili’de gözlemlendi
27 Aralık 2024'te Şili'deki Rio Hurtado teleskobu tarafından keşfedilen asteroit, ilk etapta yüzde 1,33 çarpma riski taşıyordu. Sonraki hesaplamalarda bu oran yüzde 2’ye, ardından yüzde 3,1’e kadar yükselmişti. Son gözlemler ise bu ihtimalin neredeyse sıfıra yakın olduğunu ortaya koydu.
Asteroit çarpması nelere yol açabilir?
Bilim insanlarına göre, 2024 YR4 Dünya'ya çarpsaydı büyük ölçekli bir yıkıma neden olmayacaktı. Ancak etki alanının yaklaşık 50 kilometrelik bir bölgeyi kapsayabileceği tahmin ediliyordu. Çarpma ihtimali olan bölgeler arasında Pasifik’in doğusu, Güney Amerika’nın kuzeyi, Afrika ve Güney Asya bulunuyordu.
Gözlem ve müdahale çalışmaları sürüyor
Uluslararası uzay ajansları, 2024 YR4’ün yörüngesini yakından izlemeye devam edecek. Ayrıca, çarpma ihtimaline karşı asteroitin yönünü değiştirebilecek müdahaleler üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.