Yerel seçimlere beş ay kaldı, seçim siyaseti kızışmaya başladı.

İzmir'de Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, aday olmayacağını açıkladı, kimileri açık açık, kimileri de ima yoluyla belediye başkan adaylığına soyundular.
Aday adayları çıkacak, partiler adaylarını belirleyecekler, bağımsız adaylar da çıkacak ve en geç 31 Mart 2019 Pazar günü seçimler yapılacak.
Peki siz/biz adayların belirlenmesi aşamasında, seçim çalışmaları döneminde ne yapacağız?
Kanımca; kimin belediye başkanı olacağından çok, "nasıl bir belediye başkanı istiyoruz" sorusu daha önemli. Önümüze konan oy pusulasından kerhen seçim yapmak istemiyorsak, aday belirlemeyi şimdiden sorun etmemiz gerekiyor.
Bu konuda 'Foça Sokakta Platformu'nun önemli bir çalışması oldu. Foça'da faaliyet gösteren, içerisinde sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler bulunan 'Foça Sokakta Platformu' yerel seçimler için siyasi partilerden Belediye Başkanı adaylarını belirlerken dikkat etmelerini istedikleri taleplerini kamuoyuna açıkladılar. Açıklamada; "...Belediye başkanlığına kimin aday olacağını siyasi partilerin genel merkezleri belirliyor. Biz Foçalılara bu konuda yapacak tek şey kalıyor: Kendi irademiz dışında belirlenmiş bu belediye başkanı adayına oy vermek. Kısacası, belediye başkanını ve belediye meclisi üyelerini biz Foçalı seçmenler seçmiyoruz. Siyasi parti genel merkezlerinin bize sormadan "seçtikleri" adaylara sadece oy vermekle yetinmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle, belediye başkanları onları seçen halka değil aday gösteren birimlere hizmet ediyor. 'ADAY ADLARINI DEĞİL NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI VE NASIL BİR FOÇA BELEDİYESİ İSTEDİĞİMİZİ KONUŞALIM' Belediye başkan aday adaylarının katılacağı özel bir açık hava forumu düzenleyerek bu forumda, aday adayları ve belediye meclisinden demokratik, katılımcı ve şeffaf bir yerel yönetim konusunda hayata geçirilmesi beklenilen talepleri dile getirmelerini istiyoruz. Aday adaylarının bu talepleri gerçekleştirmek yolunda, kamuoyu önünde kendilerini bağlayacak açıklamalarda bulunmalarını bekliyoruz. Bu beklentimize yanıt veren aday adayları Foçalıların tercih ettiği, desteklediği adaylar olacaktır..." dendi.[1] Bu çalışma, 2019 yerel seçimlerine yönelik güzel bir katılımcılık örneği, Foça Sokakta Platformu üyelerini kutluyorum.

Aynı konuda, sosyal medya hesabımdan "İzmir'e nasıl bir belediye başkanı istersiniz?" şeklinde bir soru ortaya attım[2]. Amacım, daha aday belirleme aşamasında katılımcılık alışkanlığına katkı sağlamaktı, beklediğimden çok ilgi gördü, çok çeşitli yorumlar yazıldı. Genel olarak; tavizsiz ekolojiyi önemseyen, doğayla, insanla ve diğer canlılarla, kentle barışık projeler üreten, kenti çıkar gruplarına peşkeş çekmeyen, ayrımcılık yapmayan, çoğulcu, katılımcı, İzmir kültürünü yaşatacak, demokrat, rantçı değil, halkçı belediye başkanı isteniyor.
Yerel seçim yaklaşıyor, siyasi partiler kapalı kapılar ardında adaylarını belirlemeye çalışıyorlar.
Demokrasi yerelden başlar, yerinden demokratik yönetimler oluşturulmadan, Türkiye'nin demokrasi ve diğer sorunları çözülemez. Sokağımızı, mahallemizi, köyümüzü, kentimizi, rantçılara, yağmacı ve talancılara kaptırmak istemiyorsak, yaşam alanlarımızın sağlıklı ve yaşanabilir olmasını, Mart 2019'da doğayla ve yaşamla barışık yerel yöneticiler seçmek istiyorsak, şimdiden kolları sıvamak gerek.

[1] <https://www.facebook.com/focasokakta/>
[2] <https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1179608895539485&id=100004711573253>