Günlerdir haber bekliyoruz...
Göztepe'nin Torbalı'da inşa edeceği altyapı tesislerinin iptalinden sonra gelecek müjdeli haberi.
13 Haziran tarihinde toplanan Torbalı Belediye Meclisi, arazinin devrini iptal etmiş, Başkan İsmail Uygur da, "2 ay gibi bir sürede hallederiz" demişti.
2 aylık süre 13 Ağustos tarihinde sona erdi. Hatta üzerinden 88 gün geçti bile. Belediyenin eski başkanı Adnan Yaşar Görmez döneminde Pancar mevkisindeki araziyi devralan ancak son Meclis kararı sonrası şok olan Göztepe'de, camia ve taraftarlar sosyal medya üzerinden büyük tepki göstermişti.
13 Haziran 2019 itibarıyla yapılan açıklamayı bir hatırlayalım: Torbalı Belediye Meclisi, altyapı tesisleri için eski belediye tarafından Göztepe'ye tahsis edilen 104 dönümlük arazinin devrini iptal etti. Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur yaptığı açıklamada, "Arazinin imarı yok. Ruhsatı iptal etmezsek usulsüzlük yapmış olacağız. Göztepe'ye yeniden tahsis edebilmemiz için yeni bir planlama gerekiyor. Arazinin büyük kısmında ise imar yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planlarında burası tarım arazisi olarak planlanmış. Belediyemiz daha önce Göztepe'ye 25 bin metrekareye yakın bir yapı ruhsatı vermiş. Plansız bir alana yapı ruhsatı vermemiz usulsüz olacaktır.
Bu alan spor kulübüne veriliyorsa kullanım hakkı gibi bir durum ortaya çıkıyor. Daha önce intifa hakkı kararı alınmış. Bu noktada belediyenin orada bir söz hakkı kalmıyor. Göztepe, İzmir için çok önemli. İmar dairemizin yaptığı hatayı sürdüremeyiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin burayı planlaması lazım. Tekrar bir imar planı yapılır, ondan sonra arazi tahsis edilir. İmara aykırı bir protokol gerçekleşemez. Ruhsatı iptal ettik. Göztepe en fazla 2 ay kaybeder. Sıkıntı yok ama hukuki altyapıyı da kurmamız gerekir. Bu araziyi imara uygun hale getirecek çalışmalar yapılmalı ve sonra tesisin devri gerçekleşmeli."


O günkü gelişmeler böyleydi. 11 Eylül tarihine geldik. Bir arpa boyu yol gidilmediği ortada. Görüşüne başvurduğumuz Göztepe Başkanvekili Talat Papatya, "Yeni bir gelişme yok. Eylül ayında (Yani; bu ay) yapılacak olan meclis toplantısını bekliyoruz. Devrin yapılacağını umuyoruz. Başkanınımız Mehmet Sepil konunun sıkı takipçisi. Ancak kesin bir şey olmadığını söyleyebilirim" dedi.
Bu açıklama da pek tatmin edici değil. Görülüyor ki, umutsuzluk umutlardan daha avantajlı.

Sepil'in son sözleri ilginç

Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, "sonkaleizmir" internet sitesinden Abdullah Çelebi'ye verdiği röportajda önemli bilgiler aktırırken, Torbalı tesisleri için de birkaç kelime söyledi. "Altyapı tesislerimiz için yaşadıklarımızı biliyorsunuz. Sağolsun belediye ön katkı vermişti. Kendi finansımızla yapmaya kalkıştık onda bile başarılı olamadık" diyen Sepil'in çıkacak karardan pek umutlu olmadığı hissi doğuyor.

AK Partili Kaya Twitter'dan eleştirdi

Torbalı'daki tesisin tahsis kararının iptali, Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'in konu hakkındaki mesajları ve süreç hakkında twitter hesabından geniş açıklamalarda bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Kaya, CHP cephesini sert sözlerle eleştirdi.
Olaya yeni boyut kazandıran bu açıklamanın özeti şöyle:
13 Haziran 2019 tarihinde, CHP'li Torbalı Belediyesi, AK Parti döneminde Göztepe'ye verilen arazinin tahsis kararını iptal etti. Kararı, belediye meclisinde AK Partili ve MHP'li üyelerin muhalefetine rağmen, CHP'li üyeler oy çokluğu ile aldılar.
CHP'li Torbalı Belediye Başkanı iptal açıklamasında gayet pişkince şunları söylüyordu, "Ruhsatı iptal ettik. Göztepe en fazla 2 ay kaybeder. Tekrar bir imar planı yapılır, ondan sonra arazi tahsis edilir..." (İmar durumunda hiçbir sorun olmadığı halde bunları söylüyordu)
14 Haziran 2019 tarihinde yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı'nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer ise, "Torbalı'daki arazinin Göztepe'ye verilmesini sağlayacağız. Göztepe'yi yarı yolda bırakmayacağız..." diyordu.
Önce Göztepe'nin hakkını hukuksuzca gasp ettiler, ardından tepkiler üzerine çıkıp, "Düzelteceğiz, en fazla 2 ay kaybedersiniz, sizi yarı yolda bırakmayacağız..." dediler. 2 ay değil 3 ay geçti, olumlu tek bir adım atmadılar.
Olumlu tek bir adım atmadıkları gibi, AK Partili Torbalı Belediyesi tarafından tahsis edilen arazinin tahsis kararının altında imzası olan AK Partili yöneticiler hakkında da Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundular. Evet, bunu da yaptılar.
Ne CHP'li Torbalı Belediye Başkanı, ne de CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı bu işi çözme niyetinde değil. Amaçları zaman kazanmak ve bu arazinin üzerine yatmak. Ama şunu unutmasınlar, Göztepe'nin hakkını kimseye yedirmeyiz.
Sanıyorum ki, CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer her işi olduğu gibi bu işi de "lay lay lom" olarak görüyor. Camiaya yabancıdır, pek bilmez, hatırlatayım; Herkes unutur ama Göz Göz unutmaz!
Tek taraflı bu fesih işlemine ilişkin olarak, Göztepe Spor Kulübümüz gerekli hukuki süreci başlatmıştır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bu hukuksuz kararın yargıdan döneceğine inanıyorum.
Göztepe'nin stadına karşı çıkan, davalarla engellemeye çalışan CHP'li belediyelerdir. Göztepe'ye AK Partili belediye tarafından verilen araziyi geri alan CHP'li belediyedir. Bu düşmanlığı hiçbir taraftarımız görmezden gelmemelidir.

Bundan sonrası ne olacak

İptal kararını duyduğum an bu işin pek de iyi bir sonuç olmadığını o anda düşünmüş ve bu konuda yazdığım yazıda 60 günlük sürenin sözde kalacağını söylemiştim. Atilla Kaya da aynı duyguları paylaşıyor ki, zehir zemberek bir açıklama yaptı iki gün önce..
Haklı çıkmak istemiyorum. İzmir'in Altınordu kulübünden sonraki sonraki en büyük altyapı projesi için sağduyulu bir karar bekliyorum.
Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur'un söylediği sözlerin altından kolay kolay kalkabileceğini de ummuyorum.
Geçen süre ne olursa olsun, sonuç Göztepe'nin lehine sonuçlanmalı. Yapılacak işler, sadece Göztepe için değil, İzmir için de dönüm noktası olabilecek kapasitede. Bunu belediyenin, plansız yapı ruhsatı olarak görmesi ve geçiştirmesi kabullenilemez. İşin kolayına kaçmak yerine, bu büyük kulübün istekleri doğrultusunda bir karar alınmalı. Devir işlemi, her ne pahasına olursa olsun, ortak görüş birliği ile yeniden yapılmalı ve bu ay içinde meclisten müjdeli bir haber gelmeli.
Sayın İsmail Uygur nasıl koskoca bir camiayı üzmeyi başardıysanız, mutlu etmeyi de becerirsiniz, inanıyorum.