Bugün siyasetten söz etmeyeceğim.

Çok daha önemli bir konuyu gündeme getireceğim.
Yanlışlıkla yutulan cisimlerin bazılarından yıllar önce koleksiyon oluşturmaya başlayan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ekber Şahin'in mide ve nefes borusundan çıkardıkları arasında çok sayıda toplu iğnenin yanı sıra raptiye, çivi, madeni para, kalem kapağı, oyuncak fasulye, künye, düğme yer alıyor.
Prof. Şahin yaptığı açıklamada, çocukların yanı sıra yetişkinlerin de farklı cisimler yuttuğunu belirtti.
Ses tellerinin bulunduğu kısım ameliyatla alınan bir hastanın, boğazında açılan nefes deliğini temizlemeye çalıştığı sırada yanlışlıkla çiviyi yuttuğunu anlatan Şahin, meslek hayatında en çok şaşırdığı vakanın bu olduğunu ifade etti.

 
En kritik yaş

Anneler- babalar, hatta anneanne ve ailenin diğer fertleri ile yardımcı bayanlara anımsatayım:
Yabancı cisim yutma olaylarının genellikle 1-3 yaşta yaşanıyor.
Çünkü çocuklar ellerinde buldukları yabancı cisimleri ağızlarına götürme ve yiyecek parçalarını iyi çiğneyemedikleri için bütün halinde yutma eğilimindeler.
Çocukların fındık, fıstık ve leblebi gibi kuruyemişleri çiğnemeden yutmalarının da sıkıntılara yol açabileceğine dikkati çekiyorum.
Çocuk birkaç öksürüyor, bazen de morarması oluyor.
Aileler 'Nasılsa geçer' düşüncesiyle doktora götürmekten imtina ediyorlar. Bu durumda ileriye dönük çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor.
Bazen çocuk hayatını bile kaybedebiliyor.
Biz de şu öneriyi destekliyoruz:
Aileler çok küçük yaştaki çocuklara fındık, fıstık gibi kuruyemişleri vermemelidirler.

En çok toplu iğne

Şunu da unutmayalım;
Yabancı cisim yutmalarına her yaşta rastlamak mümkün.
Özellikle yaşlı hastalarda diş protezi var.
Onun dışında, orta yaşlarda türban iğnesi aspirasyonu sıklıkla karşılaşılan durumlar.
Belki şaşıracaksınız ama gerçek…
Türbanı, genellikle iğneyi dudaklarının arasında tutup bağlamaya çalışıyorlar. O sırada herhangi bir soluk hareketi ya da gülme bunun içeriye kaçmasına yol açıyor.
Bunu uzman hekim Sıvas’ta görevli Prof. Dr. Ekber Şahin söylüyür ve bugüne kadarki operasyonlarda en fazla toplu iğne çıkardığını anlatıyor.


HAFTANIN HABERİ

 İlgilenmek şart

 
11 Kasım 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve 17 Kasım tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘7256 Sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ ile, Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan ödeme zorluklarının hafifletilmesi amacıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan bazı vergi, prim ve diğer borçların yapılandırılması sağlanıyor. İlgili binlerce kişinin konuyu ciddiye almalarını önemle duyuruyorum.