Merhaba. Sanırım başlık biraz garip oldu. Ama birazdan ne demek istediğimi açıklamaya çalışacağım. Geçen hafta çok sevdiğim ama pandemi nedeniyle bir türlü görüşemediğim bir kısım arkadaşımla toplaşıp bir sosyal medya platformunda hasret gidermek istedik. Benim bu grubumla ne kadar geyik yapsak da bir süre sonra derinleşmeye başlıyoruz. Tam bu sırada arkadaşlarımdan biri şunu sordu:
Şimdi adını vermeyeceğim ama, biri beni gıcık ediyor. Arabadan inerken kapıyı çok hızlı bir şekilde çarpıyor. Birçok kez ikaz etmeme rağmen hala aynı şeyi yapmaya devam ediyor. Ne yapmalıyım size göre?
Aslında bu bir video olsaydı size ‘Videoyu burada durdurun ve ne cevap verirdiniz düşünün.’ demeyi çok isterdim. Bu mümkün olmadığına göre, sadece kendi cevabımı paylaşmak durumundayım. Yine de yazının bundan sonrasını okumadan yorum kısmına vereceğiniz cevabı yazmanızı diliyorum. 

Nasıl yaklaşmalı?

Şimdi başlığı anladınız sanırım. Sonrasında arkadaşlarımla aramda şuna benzer bir konuşma geçti:
BEN-Bence o gıcık etmiyor seni, sen ona gıcık oluyorsun. 
X-Niçin? Defalarca yapmamasını söylüyorum ama yine de yapıyor. Buna ne kadar daha katlanabilirim ya da katlanmalı mıyım?
BEN-Ona sen karar ver. Ama bence niçin gıcık olduğun üzerine biraz düşünmen gerekmez mi?
X-Peki, nasıl düşünmem gerekir?
BEN- Şimdi defalarca söyledim dedin.  Ve hala aynı şeyi yapmaya devam ediyor. O zaman bir kere senin, niçin karşındakinin davranışını değiştirmesi gerektiğine dair bir fikrin olmalı. Niçin kapıyı çarpmamalı mesela? Eğer sen öyle olmasını istediğin için öyle yapması gerektiğini düşünüyorsan o zaman sen kapıyı çarpmasına değil, yapmamasını söylediğin halde seni ‘takmamasına’ sinir oluyor olabilirsin.
X- Yani bana değer veriyorsa, onun için önemliysem dediğimi yapması gerekmiyor mu?
BEN- Ortada iki ayrı durum var sanırım: 1. Bu kişi kapıyı çarpıyor. 2. Eğer seni seviyorsa kapıyı çarpmaması gerekiyor. Doğru mu anladım?
X- Öyle değil mi ama?
BEN- Peki sen bu iki durumdan hangisine gıcık oluyorsun? (Burada soru ‘seni hangisi gıcık ediyor.’ Şeklide sorulmamalı, aksi halde olayın kendisinin arkadaşımda bir duygu yaratacağı kabul edilmiş olur.) 
X- Söylediğim halde kapıyı çarpmaya devam etmesine.
BEN- Yani sen şimdi ne yaptın? Kapıyı hızlı çarpması ile sana değer vermesi arasında bir bağlantı kurdun. Gerçekten böyle bir bağlantı var mı? Sen söylesen bile onun bunu yapmama hakkı var mı? Eğer yok diyorsan bu başka bir mesele. Ama varsa böyle bir hakkı, o zaman sen bir varsayım üzerinden gidiyorsun demektir. Yani:
Karşımdaki insan benim dediğim gibi davranmalı. (Olay)
Ama benim istediğim gibi davranmıyor. (Olay)
O halde beni sevmiyor ya da bana değer vermiyor. (Değerlendirme)
O zaman onu kınayabilirim, o cezayı hakkeder, onu küçümseyebilirim. (Sonuç)
Dolayısıyla aslında senin gıcık olduğun şey olayın kendisi değil, senin sözünün dinlenmemesi olabilir.
Gelecek ay konuşmamızın kalan kısmını sizlere aktaracağım. Virüs sanırım mutasyona uğrayacak ve başımızı bir süre daha ağrıtmaya devam edecek. Sağlıklı günler dilerim!