'Körfez Geçişi yapılsın' diye diye ağzımda tüy bitti" [1]
Bu sözü kim söylüyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu.
Ne zaman söylüyor? Körfez geçiş projesinden kişisel ve siyasi çıkar beklentisi içinde olanların, projeye İzmir Ulaşım Ana Planı'nda yer verilmemesini eleştirmeleri üzerine, "Ulaşım Master Planı'nda bilim insanları 2030 projeksiyonunda körfez geçişini öngörmüyorsa, fizibıl bulmuyorsa, biz onu birilerinin gönlü olsun diye ulaşım master planına koyamayız. Bilim derse ki koy, memnuniyetle alır, savunuyoruz. Biz akla ve bilime inanırız" [2]demesinin ardından. Üstelik projeyi mahkeme hukuka aykırı bulması ve ÇED olumlu kararının yürütülmesini durdurmasının [3] hemen ardından.
Büyükşehir Belediye Başkanı hızını alamamış başka şeyler de söylemiş; "Ben 15 senedir mahkemelerle uğraşıyorum. Hükümetin eli de kolu da benden uzun, yetkileri daha fazla", "Master planımızda yoksa, Karayolları'nın master planına girer" Bu sözler, Ana Muhalefet Partisi'nden seçilen bu kentin büyükşehir belediye başkanına ait.
Sayın Kocaoğlu, bu yazıyı okur mu, okursa önemser mi bilmiyorum ama, kendisine sormak isterim;
· Hem bilime hem de hukuka aykırı bir projeyi halen nasıl savunuyorsunuz, dilinizde tüy bitercesine neden savunma gereği duyuyorsunuz?
· "Hükümetin eli de kolu da benden uzun, yetkileri daha fazla" sözünüzle, mahkeme kararını etkisiz hale getirme alışkanlığı olan siyasi iktidarı cesaretlendireceğini düşündünüz mü?
· "Master planımızda yoksa, Karayolları'nın master planına girer" sözünüzle, tarafınızdan İzmir'i 2030 yılına hazırlayacak bilimsel bir plan olarak tanıtılan İzmir Ulaşım Master Planı, Ankara'dan değiştirilecek olursa buna eyvallah diyeceğinizi mi ima ediyorsunuz?
Olmadı Başkan, bu köşede şimdiye kadar yanlışınız eleştirildi, doğru icraatlarınız desteklendi, bu sefer hiç olmadı, kendinize de kentinize de zarar verdiniz. Umarım bu yanlıştan vakitlice dönersiniz. Her şey bir yana ortada bir yargı kararı var, bence İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin 27.07.2018 tarihli kararını ve kararın dayanağı olan bilirkişi heyeti raporunu bir kez daha okuyun.
Mahkeme kararında, projenin kamu yararına olmadığına dair çok geniş değerlendirmeler var, küçük bir bölüm aktarmak gerekirse; "Projesinin il ya da bölge düzeyinde bir planın stratejisi olarak üretilmemiş olması nedeniyle planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığı, projenin kuzey aksının çok önemli bir doğa koruma alanı içerisinden geçtiği, bölgede uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış alanların ve farklı koruma statülerinin bulunduğu, güzergahın güney bölümünde de tescil altına alınmış koruma statülerinin ve korunacak tarım alanı olarak belirlenmiş bir kent bölgesinin yer aldığı..." deniyor.
Kocaoğlu'nun sözlerini eleştirirken, neden AKP'li milletvekili, meclis üyesi ve İl Başkanı'nın sözlerini konu etmediğim sorulabilir. Onların proje sahibi siyasi partinin temsilcileri, üyeleri olmaları, çevre ve doğa korumadan, yaşamı savunmadan, hukukun üstünlüğü ilkesinden bihaber konuşmaları karşısında değerlendirme yapma gereği duymadım. Örneğin İl Başkanı Aydın Şengül'ün, davacılar TMMOB, EGEÇEP ve Doğa Derneği ile 85 İzmirli yurttaş için; "Bunların arka planında gizli örgüt" gibi sözlerine ne denebilir ki; olsa olsa "Hadi canım sen de" diyebilirim.
Uzun söze gerek yok; Körfez Geçiş Projesi'nin İzmir'e zarar vereceği kanıtlanmıştır. Bundan sonra bize düşen; yargı kararının uygulanmasında ısrar etmek, lüzumsuz, zararlı bu projenin gündemden düşürülmesini sağlamaktır. Kısa vadeli kişisel ve siyasi çıkarları için İzmir'in sahibi gibi davrananlara karşı, İzmir'e sahip çıkmak gerekiyor.
Her şey güzel olsun, iyi bayramlar diliyorum.

[1] <http://www.haberekspres.com.tr/izmir/kocaoglu-korfez-gecisini-siyasi-malzeme-yapmayin-h118346.html>
[2] <http://www.izmir.bel.tr/HaberDetay/33269/tr>
[3] <http://www.haberekspres.com.tr/izmir/korfez-gecis-projesi-ne-mahkeme-dur-dedi-h118239.html>