Türkiye'de kadınlar; milletvekili olabilmek için ilk adımı 1923'de atmışlardı. Bu adımı kadınların 1923 yılında Nezihe Muhiddin önderliğinde ilk kadın partisi "Kadınlar Halk Fırkası"nı kurma isteğidir. Ancak 1909 seçim kanunu sebebiyle bu parti kurma girişimi Kadınlar Halk Fırkası'nın Türk Kadınlar Birliği adlı derneğe dönüşmesi ile sonuçlanmıştır.
Köşemde Nezihe Muhiddin hanım efendiyi, öncelikle minnet ve şükranla anıyorum.
1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları 5 aralık 1934'te anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Bu ön giriş bilgi yönüyle olmazsa olmaz bana göre.

***

Sevgili okuyucularım bugün, dünyada kadın olmak, yaşamak zor. Ama Türkiye'de kadın olmak, zorun da ötesinde. Dünya genelinde her 4 kadından biri aile içi şiddete uğruyor.
Türkiye'de her gün 4-5 kadın şiddete uğruyor. Peki kadına şiddet sadece fiziksel müdahale mi? Kadına uygulanan manevi şiddet de ülkemizde almış başını gidiyor. Türkiye'de kayıt dışı çalışan kadın sayısı toplam 4.032.000 civarında. Türkiye'de iş arayan kadınların sadece %26'sı iş bulabiliyor. Türkiye'de 2014 yılında 142 kadın taciz ve tecavüz şikayetinde bulundu. 202 kadın fuhuşa zorlandığı gerekçesiyle emniyet güçlerine başvurdu. Aile içi eş ve cinayetleri sonucu 294 kadın yaşamını yitirdi. 32 kadın intihar etti. 2014'te İran'da kendisini korumak için tecavüz saldırganını öldüren Reyhane Jabbari suçlu bulunarak idam edildi. Dünya sadece seyretti. Korkum o ki medeni kanunda yapılan yapılacak yeni değişiklikler Türk kadınına hayır getirmiyor. Haklarına sahip çıkmayanlar kadın hakları sıralamasında son sırada bulunan Mısır'da her kadından % 47 si aile içi yada sokakta şiddet görüyor.
Bu konuda yine alt sıralarda yer alan Nijerya'da Boko-Haram'ın 2014 yılındaki tek bir eyleminde 300 kız çocuğunu kaçırıp öldürmesi, tecavüz etmesi ve köle olarak satmasına dünya yine seyirci kaldı. Burnumuzun dibinde gölgesi Türkiye'ye uzayan IŞİD'in Suriye ve Irak'taki kadınlara uyguladığı zulüm, yüz binlerce kadının vahşice öldürülmesi tecavüze uğraması ve köle olarak satılmasıyla sonuçlandı.

***

Evet sevgili hemcinslerim, anneler, sevgililer, eşler, kız kardeşler şöyle bir etrafınıza baktığınızda göremiyorsanız, gazetelerin üçüncü sayfalarına ulaşmıyorsanız, buyurun size dünyada ve Türkiye'de kadının hali. Hâlâ kadınlarımızın durumlarının çok farkında olmadıklarını düşünüyorum. 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişi kutlamaları çerçevesinde bir çok toplantıya katıldım. Her toplantıda tanıdık yüzler. Halbuki hepsi ayrı ayrı değerli ve verimli idi. Hele 5 Aralık'ta heykelde olmak ve Atamıza bu yılda teşekkür etmek, onu anladığımızı, onun devrimlerine sahip çıkacağımıza dair sözümüzün ardında olduğumuzu göstermek...
Ben oradaydım. Ya sizler, İzmir Kadınları? Birimiz yoksak eksiğiz, sonrası!..