Organ bağışı kuşkusuz her insanın katılması gereken bir davranış. Herkes organlarını bağışlamalı ve bu düşüncesini önce ailesine sonra çevresine anlatmalı.
Çünkü 10 binlerce hasta, hayata tutunmak için organ nakli bekliyor. Kalp ve karaciğer yetmezliği hastaları için ne yazık ki bekleme süresi çok daha kısa.
Sağlık Bakanlığı Organ Bağış Kartı projesi ile halkımızda organ bağışı bilinçlendirme çalışmaları sürdürüyor. Toplum önderleri de organ bağışlayarak bu çalışmalara destek oluyor. Ancak ne yazık ki bu çalışmaların toplumun geneline yaygınlaştırılması gerekiyor.
Atılacak adımlara sırasıyla bakalım ;
Sanatçılar, siyasiler, youtuberlar, sosyal medya fenomenleri organ bağışı hakkında topluma olumlu mesajlar vermeli.
Tüm kamu ve üniversite hastaneleri acil servisten, yoğun bakıma, laboratuvardan, servislere kadar organ bağışı konusunda ve sistematiği noktasında organize edilmeli. (Çünkü acil serviste kötü bir tecrübe yaşayan hasta yakını, beyin ölümü gerçekleşen yakınının organlarını bağışlamak istemeyebiliyor)
Gazete, dergi, tv, internet medyası yani tüm kitle iletişim araçları organ bağışı haberlerini, duyurularını yayınlanması noktasında kendisine görev edinmeli.
Yasal düzenlemeler tartışılmalı ve istişare sonucunda yeni düzenlemeler yapılmalı.