Ertelenen yeni reform paketi açıklandı. İşverenler mutlu, işçiler ise mutsuz. Sendikalar bir noktada ateş püskürüyor ve haklarımızdan vazgeçmeyiz diyorlar. Hatta 1 Mayıs'ı kendilerine göre dönüm noktası gösteriyorlar. Önce, Prof. Dr. Emre Alkin'den, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı yeni reform programını değerlendirmesini isteyelim. Alkin, yeni reform programıyla finans ve enerji sektörlerine neşter vurulacağını, yerli ara ve mamul mal üretimine de öncelik verileceğini söylüyor.

300 ürün?

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Bakan Albayrak'ın açıklamalarındaki ihracatı önceliklendiren üsluptan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: 'Ekonomi yönetimi cari işlemler açığının özellikle ara mal ithalatından kaynaklandığını net şekilde tespit etmiş ve 300 ürünün yerli üretimine karar verilmiş. Oldukça gerekli bir yaklaşım.'
Açıklanan programın iki alana öncelik verdiğini ifade eden Alkin şöyle konuştu: 'Anlaşıldı ki bankacılık ve finans ile enerji sektörlerinde ciddi sıkıntılar var ve ilk neşter vurulacak yerler bunlar. Kamu bankalarının sermayesinin güçlendirilmesini ciddiyetle not ettim. Yani burada acil müdahale ihtiyacı var, onu görüyoruz. Aynı şekilde hem kredi kuruluşlarından hem de sektör temsilcilerinden enerji sektörünün ciddi sıkıntıda olduğunu da duyuyoruz. Ve bu sektöre yönelik bir fonlama mekanizması oluşturuluyor.'

Tarım ve gıdada yeni yöntemler

'Tarım ve gıda enflasyonunun bugüne kadar denenen yöntemlerle düşürülemeyeceği anlaşılmış'  ifadesini kullanan Prof. Dr. Alkin, yapılan açıklamalardan, tarım ve gıdada bugüne kadar uygulananların dışında yeni metotlar uygulanacağının anlaşıldığını da ifade etti. Prof. Dr. Alkin 'Yüksek katma değer yaratan inovasyon ve teknoloji bazlı üretime destek vereceklerini söylemeleri de sevindirici ve rahatlatıcı' diye konuştu.

Vergi önlemlerine reform diyemeyiz
 
Vergi ile ilgili adımları olumlu bulduğunu kaydeden Prof. Dr. Emre Alkin şöyle devam etti: 'Vergi sisteminde bir yeniden yapılandırma planı var. Ama bunu reform olarak tanımlayamam. Sayın Bakan, Milli Eğitim'den yargıya, sosyal güvenlikten vergiye kadar birçok alanda açıklamalar yaptı. Şimdi biz bu müjdelerin hayata geçmesini bekliyoruz.'

'Kıdem Tazminatı iş güvencesidir'

Başta DİSK olmak üzere, sendika sözcüleri ise, 'AKP, işçinin, yoksulun, emeklinin, çiftçinin, memurun, emeği ile geçinenlerin geleceğine, elinde avucunda kalmış son kuruşa göz dikmiş! Yedirmeyiz...' diyorlar.
'Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019' başlıklı açıklamasında yer alan kıdem tazminatına ve Bireysel Emeklilik Sistemine ilişkin açıklamalara tepki gösterdi. 80 yılı aşkın süredir yürürlükte olan ve temel işçi haklarından biri olan kıdem tazminatının geliştirilerek korunması gereğinin altını çizenler, esas değişmesi gerekenin, bu hakkın tam anlamıyla uygulamada olmaması ve erişim koşullarının her geçen gün zorlaştırılması olduğunu ifade ediyorlar.
Kani Beko, eğer bir program yapacaksanız, programda esas yer verilmesi gereken bu hakkın geliştirilmesi, tam olarak kullanımın önündeki engellerin kaldırılması değerlendirmelerinde bulunmuştur. Kıdem tazminatı bir işveren yükümlülüğü olarak kalmalıdır diyen Beko, fona devir açıklamasının emekçilere dönük çok açık bir saldırı olduğunu, daha önce denendiğini ve kabul görmediğini ifade etmiştir. Beko, fona devir taleplerinin tek anlamının, kıdem tazminatı hakkının önce budanması ardından da kullanılmasının imkânsız kılınması olduğunun ancak sermayeye peşkeş çekilecek bir kuruşu olmayan emekçilerin, ne iş güvencesinden ne kıdem tazminatından ne de yaşlılık dönemi için biriktirdikleri emeklilik hakkından vazgeçmeyeceklerini söylemiştir.

Saldırı başlatıldı

İşçi temsilcileri, 'Zorunlu bireysel emeklilik sistemi adı altında finans kurumları dışında kimseye faydası olmayan bir sistemi yürürlüğe koyarak, emekçilerin emekliliklerinde zaten gün yüzü göstermeyen aylıklarına ve aylık bağlama oranlarına dönük sistemli bir saldırının başlatıldığını görüyoruz. Tıpkı kıdem tazminatının kullanılmasına engel olmak için işçileri istifaya zorlayan, türlü bahanelerle tazminatsız işten çıkarma yolu deneyen sermayedarların tutumlarına yabancı olmadığımız gibi. Bunlara karşı devletin yapması gereken emekçileri güvencesizleştirmek değil, onların kanunlarca güvence altına alınan haklarını korumaya almaktır.' diyorlar.

DİP EKSPRES

Aylık ekonomi haberleri raporu

Mart ayında ekonomi dünyasında neler öne çıktı?
Rapora göre, dolar kuru, ekonomi gündemini meşgul eden konuların başında geldi. 25 Şubat 2019 tarihinde 'Burası Türkiye Burada İş Var' sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 kampanyası başlatılmıştı. Kampanyanın ardından her ildeki oda ve borsa bünyesinde, destek ve teşvik tanıtım merkezleri kurularak kampanyaya geniş katılım için çalışmalar yürütüldü.
İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, İstihdam Seferberliği 2019 kampanyasının olumlu etkilerinin görülmeye başladığını belirtti. Benim görüşüm bir de bunu işsizlere sormamız lazım...
İşverenler ise beklendiği şekilde istihdamı arttırmadılar.