Devlet 500.000 dolar ihracat yapana yeşil pasaport verecekmiş. Bu rakam daha önce 1 milyondu.
Yani yarı yarıya düşürülmüş. Güzel bir haber gibi değil mi?
Ama sadece şirketten bir kişi için. Adı üstünde şirket bu. Ortağı olur çalışanları olur.
Onlara da pasaport istersek?
Normal bir ülkede en kötü ihtimalle her 500.000'e bir pasaport hakkı daha doğar herhalde.
Bizde nasıl biliyor musunuz?
İkinci pasaport için 10 milyon, tçüncü pasaport için 25 milyon, dördüncü pasaport için 50 milyon,
beşinci pasaport için 100 milyon USD İhracat yapmak gerekiyor.
Altıncı Pasaport lazım olsa?
'Öyle bir şirket olamaz!' diye düşünmüş olmalı ki büyüklerimiz, yönetmeliğe koyma gereği bile duymamış...

Pasaport meselesi...

Olacağı şu: Ne kadar pasaport lazımsa o kadar şirket kuracaksın. Zaten artık tek kişi ile bile şirket kurulabiliyor. Ne gerek var ortaklıklara şirket evliliklerine. Hatta olanları da bozalım.
Sonrada bu ülke nasıl gelişir diye düşünüp duralım. 

Doların yeşili...

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Menemen'de bir şirket tarafından yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi projesini Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat ,'Taş ocakları ile güzel doğamız kapitalist köstebeklerin yuvası haline geldi. Doların yeşili halk sağlığını tehdit ediyor' dedi. 

Hatırlatayım..

Sinirlenelim mi, kızalım mı, yoksa 'boş ver' deyip geçiştirelim mi?
Bilemiyorum?
Bilmem ne kadar dolar ya da avro karşılığı maaş alan şu danışmanlar ne yapıyor?
Hafta içinde yazdık.
Çin'de açılan fuarın açılışına Fransa'nın cumhurbaşkanı ile katıldığını ve 'Keşke biz de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin'de olsaydık!' demiştik. Daha önceden bilgimiz olsaydı mutlaka ve mutlaka öneride de bulunurduk. Sonuç mu?
Çin ve Fransa 15 milyar dolarlık anlaşma imzaladı...
Kaç gündür, acaba başka yerde çıkacak mı, ya da bizim 'aslan ekonomistler' veya 'partililerden kurulu dışişleri ne yapacak?' diye düşündüm...
Tabii ki yanıtını alamadım...
İşte beni kahreden bilgi...

Katılmanın amacı

Çin ve Fransa, Çarşamba günü havacılık, enerji, tarım ve finans gibi alanlarda işbirliğini ilerletmek için toplam 15.1 milyar dolarlık ticari anlaşma imzaladılar ve çok taraflılığı ve serbest ticareti ortak bir şekilde korumayı taahhüt ettiler. Çin ayrıca büyük bir yangın geçiren Notre Dam Katedrali'nin tamiratına da destek verecek...
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron, Beijing'deki Büyük Halk Salonu'ndaki görüşmelerinin ardından iş birliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.
Macron, 2017'de göreve başladığından beri yaptığı ikinci devlet ziyaretinde, Shanghai'deki ikinci Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın açılış törenine katıldı.
Daha ne diyeyim; Bu cümleler her şeyi anlatıyor. Umarım bundan böyle yalnız Amerika ve Rusya devlet başkanları değil, tüm ülkelerin liderleri ve programları da takip edilerek, buna göre siyaset ve tavır takınılır. Bu yıl, iki ülke arasındaki diplomatik ilişki kurulmasının 55'inci yıldönümüne vurgu yapan iki lider, Çin-Fransız ilişkisini daha üst bir seviyeye taşıyacaklarını söyledi.
Ticaret Bakanlığı, ikili ticaretin 2018 yılında 62.9 milyar dolara ulaştığını söyledi. Geçen yılın sonunda, Fransa'nın Çin'deki yatırımı, 5 bin 600'den fazla projede 17.5 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Şimdi 'Fakat!' diyerek devam ediyorum:

ABD'yi geçerek dünyanın en büyük ithalatçı ülkesi olacak

Çin'in bir süredir 'yatırım liderliğinden' tüketime dayalı modele geçiş stratejisi, ABD'yi dünyanın en büyük ithalatçısı tahtından indirecek. Çünkü Çin'de bu yıl hem hanelerin kişi başına tüketimi hem de perakende satışlarında ciddi bir artış var. Çin'de perakende satışlar ocak-eylül döneminde 4.24 trilyon dolara ulaştı. Çin'de yükselen orta sınıfla birlikte iç tüketimin çok daha hızlı artması bekleniyor. 1.4 milyar nüfus düşünüldüğünde bu dünya ekonomisi için büyük bir pazar anlamına geliyor...
5 Kasım'da kapılarını açan ve 5 kıtadan 150 ülkenin 3 bin şirketle katıldığı 2. Çin Uluslararası Ticaret Fuarı (CIIE), yakın zamanda dünya ticaret dengesinin değişeceğinin sinyallerini veriyor.
İthalat pazarını büyütmek ve 5 yıl içinde 10 trilyon dolara ulaştırmak istediğini açıklayan Çin, devasa pazarıyla tüm ülkelerin ve şirketlerin ilgisini artıran bir ülke oldu.
Çin'in ithalatını artacağının en büyük işaretlerinden biri olarak; 2019 yılının ilk üç çeyreğinde, hanelerin kişi başına tüketiminin bir önceki yıla göre yüzde 8,3 artarak 15 bin 464 yuana (2 bin 185 dolar) ulaşması gösteriliyor.
Çin'de 1.3 milyardan fazla insan olduğu için, en küçük rakam bile 1.3 milyar ile çarpıldığında, çok önemli bir güç ortaya çıkıyor.
Bu arada ABD'nin artışları yüzde 0.2 düzeyinde kaldı.

Dip Ekspres

Mutfaklarda minimal esintiler

2020'de hayatınızda değişiklik yapmaya, evinizin kalbi mutfaklardan başlayın. Tresette Mutfak'ın minimal tarzdan hoşlanan kişilere hitap ettiği modeli "Tresette Uno" ile mutfaklar, eskisinden daha keyifli sohbetlerin yapıldığı yaşam alanlarına dönüşüyor.
Hazır mutfak sektörüne yeni bir bakış açısı getiren ve Türkiye'yi hazır mutfak alanında dünya ligine sokan Tresette Mutfak, Tresette Uno ile mutfaklarda minimal tarzın nasıl olabileceğini gösteriyor.