DEGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan, DEGİAD Yönetim Kurulu adına basın açıklaması yaptı.

Pandemide ikinci dalga sebebiyle getirilen kısıtlamalarda esnafın ekonomik açıdan mağdur olmaması için bazı uygulamaların hayata geçirilmesini dile getiren Başkan Urhan, 'Kısa Çalışma Ödeneği' kapsamında yeni başvuruların alınması ve mevcut personelin faydalanması için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

Zor durumda kalındı

DEGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan şöyle konuştu:

'Pandemi sürecinde ikinci dalga sebebiyle geçtiğimiz hafta sonundan itibaren işyerlerine yönelik uygulanmaya başlanan kısıtlamalar birçok meslek grubumuzu ekonomik yönden zor durumda bırakmıştır.

Her ne kadar bu kısıtlamaların salgının seyrini yavaşlatmak adına uygulanması bir zorunluluk ise de karardan etkilenen 650 bini aşkın esnafımız da bir şekilde mağdur edilmemelidir.

Kısıtlamalardan etkilenen esnafımıza kira, elektrik, su, doğal gaz ödemeleri hususlarında hibe desteği verilmesi ve/veya kamu bankaları aracılığıyla düşük maliyetli, geri ödemesiz dönemli kredilerin tanımlanması mağduriyetleri bir nebze olsun azaltacaktır.

Geçtiğimiz Nisan ayında mücbir sebep kapsamında, KDV ve Muhtasar ödeme yükümlülükleri yılın son çeyreğine ertelenen işletmelerimizin bu mali sıkışıklığını da giderecek destekler sağlanmalıdır.

Bunlara ilave olarak 'Kısa Çalışma Ödeneği' kapsamında yeni başvuruların alınması ve mevcut personelin faydalanması için gerekli düzenlemelerin yapılması konusunun da bir an önce karara bağlanmasında büyük fayda olacaktır.'

Engel kim?

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ticaret Bakanlığı 2021 Yılı Bütçesi üzerine konuşmasında, gümrük müşavirlerinin oda olmasının önündeki en büyük engelin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olduğunu söyledi.

CHP'li Polat ayrıca, insanların maske diye inlediği dönemde 13 milyon 927 bin 653 tane maske ihraç edildiğini ve karşılığında 12 milyon 109 bin 504 dolar gelir elde edildiğini belirterek, gelir elde eden firmaların kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Polat ayrıca, gıda ithalatında hem devletin kayıp yaşadığını hem de gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından da ciddi sıkıntılar ortaya çıktığını söyleyerek, 'Hızlı Kargo Gümrük Müdürlüğü' adı altında gümrük müdürlüklerinin oluşturulmasıyla sıkıntıların çözülebileceğini belirtti.

100 binin üzerinde istihdam sağlıyor

Polat, "Gümrük müşavirleri ve dernekleri, kanunlarla kurulmuş, Osmanlı'dan bu yana dış ticaretin önemli unsurlarından bir tanesidir. 100 bin kişinin üzerinde istihdam sağlarlar. 2000 yılında yürürlüğe giren 4458 sayılı Yasa'nın geçici 6'ncı maddesinde öngörülen kamu kurum niteliğinde meslek teşekkülü yani oda oluşturmalarıyla ilgili beklentileri vardır. Geçici 6'ncı madde yirmi yıldır kalıcı 6'ncı maddeye döndü. Fakat gümrük müşavirlerinin oda olmasının önündeki en büyük engelin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olduğu görülüyor.

Dönemin başbakanına, bakanına ve müsteşarlarına yazdığı yazıyla gümrük müşavirleri odasının kurulmasına engel oluyor.

Yani kanunun amir hükmünden daha amir hâle gelmiş durumda.

Yine 2011 yılında TOBB Başkanının gümrük müşavirleri dernek başkanlarının beşiyle yaptığı toplantıda kendilerine sigorta acenteleriyle birlikte bir oda teşekkül etmeleri gerektiğini aksi takdirde kendisi var olduğu sürece bunu yapmayacağını söylemiştir.

Yani Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun insafına bırakılmış' dedi.

Pandemi tüm hesapları değiştirdi

2019 yılının Kasım ayında, Çin'in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını, geride bırakmaya hazırlandığımız 2020 yılı boyunca pek çok sektörde finansal dengeleri değiştirdi.

Bu durum, finansal raporlamalarda da şirket faaliyetlerinin salgından etkilenme düzeyine bağlı olarak değişiklikler meydana getirdi.

Yılsonu 2020 olan şirketlerin muhasebe ekipleri ise bu günlerde finansal bilgilerin gözden geçirilmesi ve planlanması konusunda çalışmalara başladı.

Bu süreçte ortaya çıkan koşullardan kaynaklanan muhasebe etkilerinin finansal tablolara alınmaları gerektiğine dikkat çeken Hesapküpü Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Murathan Kılıç, KPMG'nin Covid-19 Finansal Raporlama Üzerindeki Potansiyel Etkileri araştırmasından hareketle 31 Aralık 2019 tarihinden sonra sona eren hesap dönemleri için önerilerde bulundu.

DİP EKSPRES

EGİAD Türkiye markası Dimes'i ağırladı

Düzenlediği seri seminerler ile iş dünyasını marka kavramıyla buluşturan, markalaşarak ürünlerin değerinin artırmasına ve güçlenmesine öncülük eden EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, Türkiye'nin yerli sermayeli ilk meyve suyu ve önde gelen içecek markası DİMES'i ağırladı.

Sloganı ve farklı disiplinleri bir arada kullanan iletişim çalışmalarıyla reklam ve pazarlama dünyasının ödül programlarında büyük başarılar yakalayan DİMES'in Genel Müdürü Ozan Diren ve Pazarlama Direktörü Duygu Süleymanoğlu, genç iş insanları ile markanın başarısını ve markalaşma süreçlerini paylaştı.