Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aralarında 100 yıllık bir proje olan Mavi Tünel'in de bulunduğu toplam değeri 404 milyon liralık çok sayıda tesisin açılışını yaptı. Konya havzasına su getirilmesine yönelik ilk girişimin yaklaşık 200 yıl önce yapıldığını; ancak şimdiye kadarki bütün girişimlerin neticesiz kaldığını söyleyen Erdoğan, Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı sayesinde bölgeye yılda 400 milyon metreküp suyun getirileceğini belirtti.
Konya Mevlana Meydanı'nda toplanan Konyalılara seslenen Erdoğan, saat 14.00 gibi alana geldi. Erdoğan, ezan okunmaya başlayınca susarak ezanın bitmesini bekledi. Ardından konuşmasını sürdüren Erdoğan, Konya'nın, Türkiye'nin alan olarak en büyük illerinden birisi olduğunu; ancak su kaynaklarının son derece kısıtlı olduğunu vurguladı. Erdoğan, "1819 yılında, yaklaşık 200 yıl önce Konya topraklarının bu susuzluğunu gidermek için ilk girişim yapıldı, maalesef başarısız oldu. 1871'de, 1872'de, 1880'de de aynı şekilde çeşitli teşebbüsler oldu; ama bunlar da sonuçsuz kaldı. Sultan II. Abdülhamit döneminde çalışmalar devam etti; ama bir netice alınamadı. Bizden önceki hükümetler de Konya'nın susuzluğunu sona erdirmek için gayret etti, onlar da bu işi tamamlayamadı" dedi. 
AKP hükümeti olarak 2004'te bu projeyi yeniden ele aldıklarını belirten Erdoğan, "Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'in ihalesi 1996 yılında 400 milyon dolara yapılmıştı. Bu rakam diğer maliyetlerle 550 milyon dolara varıyordu. Biz yeni planlarla projenin maliyetini neredeyse yarı yarıya 217 milyon dolara ihale ettik" diye konuştu.
Mavi Tünel vasıtasıyla Konya havzasına yılda 410 milyon metreküp su aktarılacağını, bunun 100 milyonunu içme suyu, kalanının ise sulama projelerinde kullanılacağını söyleyen Erdoğan, "Su hayattır, medeniyettir. Suyunuz yoksa hayat tehlikededir, su yoksa medeniyetten nasibinizi alamamış olursunuz. Çünkü temizlik imandandır ve temizliğin tek ilacı sudur" ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın konuşmasının ardından üç farklı yere canlı bağlantılar gerçekleştirilerek açılışlar yapıldı. Erdoğan'ın vatandaşlara atkı dağıtımı sırasında kısa süreli izdiham yaşandı. 

Bekarlara seslendi

Bekar olan gençlere seslenen Erdoğan, "Gençler evleneceksiniz. 1071 neslini sizler yetiştireceksiniz. Her gittiğim yerde en az üç çocuk diyorum. Daha fazla olmalı, azı olmamalı. Genç ve dinamik bir nüfusu yetiştirmeliyiz. Bunu ihmal etmeyelim. 4+4+4 ile yeni bir dönem başladı. Siz birilerinin televizyonlarda dediklerine bakmayın. Onların derdi yok. Biz dertliyiz dertli. Ne olur, birbirimizi Allah için çok sevelim. Birbirimize düşürmek isteyenlere prim vermeyelim. Biz enerjimizi dışarı harcayalım. Bizi ayırmak bölmek isteyenlere kulak asmayalım. Bizi kıskananlar var onların oyununa gelmeyelim. İnanıyorum ki bu oyunu bozacağız. Konya gibi şehirlerimize yeni bedeller ödetilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.