Türk Parlamenterler Birliği'nin "Parlamento" dergisine yeni anayasa ile ilgili görüşlerini ifade eden Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları konusunda gelinen noktayı yeterli bulmadıklarını, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun şu ana kadar 100 kadar maddeyi görüştüğünü ve bunlardan sadece üçte birinde uzlaşma sağlayabildiğini kaydetti. 
"Bu tempoyla gidildiğinde Komisyon'da uzlama sağlanmış bir teklifin ortaya çıkması çok uzun bir süreç alacak" diyen Erdoğan, Türkiye'nin yeni anayasa konusunda zaman israfına tahammülü olmadığını defalarca ifade ettiklerini hatırlattı. 
Erdoğan, "Toplumun hemen tamamı yeni bir anayasanın ihtiyaç olduğunu söylüyor ve bunda uzlaşıyorsa TBMM bu fırsatı, bu imkanı değerlendirmeli ve ihtiyacı derhal karşılamalı. Üstelik 2023 hedeflerine doğru kararlılıkla ilerleyen bir Türkiye için yeni bir anayasa ihtiyacı da artık çok açıktır. Bu anayasa ile Türkiye, 2023 hedeflerine ilerleyemez, bölgesinde ve dünyada iddia sahibi büyük bir ülke olamaz" dedi. 

Süreç nasıl işleyecek?

Mart sonuna kadar TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda sonuç alınamadığında AK Parti açısından sürecin nasıl işleyeceği sorusuna karşılık Erdoğan, şunları ifade etti:  "Bu müzakerenin ilanihaye devam etmesi elbette söz konusu olamaz. Hele ki Türkiye'nin bir anayasaya acilen ihtiyacı varken süreci uzatmak, ülkenin de milletin de yararına değildir. Biz bu konuda artık somut gelişmeler görmek istiyoruz. Uzlaşma Komisyonu bir teklif ortaya çıkaramazsa biz AK Parti olarak kendi taslağımızı müzakereye açarız. Önce B planımızı uygulamaya koyar; Anamuhalefet partisi CHP, olmazsa MHP'nin kapısını çalar konsensüs ararız. Bundan bir netice alamazsak C planını devreye sokar, taslağımızı BDP'ye götürürüz. Referandum için 330 oyu bulduğumuzda da taslağımızı milletimize götürürüz." 
 Erdoğan, yeni anayasanın Türkiye'nin özgüvenine zirve yaptıracak, demokrasiye güç katacak Türkiye için yeni bir kapıyı, yeni ve büyük hedefleri aralamış olacağını belirterek, "Bir anayasa yapamamak, demokrasi karşıtlarının eline koz vermek, sivil iradenin özgüvenini zayıflatmaktır. Bunu yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur ve olamaz" görüşünü kaydetti. 

Masadan kalkan taraf olmayacağız

Masadan kalkmanın partiler açısından bir siyasi bedeli olup olmayacağı sorusuna Erdoğan, şunları söyledi: "Elbette olacaktır, en başta masadan kalkmayı hiç kimse tarihe izah edemez, millete ve ülkeye hiç izah edemez. Siz her fırsatta 12 Eylül anayasasından şikayet edeceksiniz, ama yeni bir anayasa yapılırken masadan kalkacaksınız. Bunu 12 Eylül halk oylamasında da yaptılar. 12 Eylül'ü gölgesini Anayasadan silmeye yönelik bu girişimin karşısında durdular. Ama milletimiz engin ferasetiyle bu statükoculara gereken dersi verdi. Aslında mesele siyasetini de üzerinde bir meseledir. Bu, milli bir meseledir. Yeni bir anayasa hem geçmişle yüzleşmek hem de Türkiye'ye bir gelecek, ufuk, vizyon çizme fırsatıdır. Bu fırsatı kim teperse, kim heba ederse tarih karşısında bunun hesabını asla veremez. Onun için AK Parti, masadan kalkan taraf olmayacak. Siyasi bedelini düşündüğümüz için değil, tarihe ve çocuklarımıza olan borcumuz gereği onlara bedel ödetmemek gereği biz masadan kalkan taraf olmayacağız." 
Erdoğan, 1982 Anayasası'nın ülkeye çok büyük bedeller ve faturalar ödettiğini ifade ederek, "Kısmi değişiklikler yeterli değil, makyaj sorunu çözmüyor. En başta anayasadaki anlayışı, anayasa üzerindeki antidemokratik tehdidi kaldırmak gerekiyor. Bunu yapamazsak Türkiye bedel ödemeye devam eder" dedi.