AK Parti İzmir İl Teşkilatı'nda Fazıl Say, Tanju Çolak krizlerinin ardından şimdi de '35 sarışın krizi' çıktı. İl Yönetim Kurulu üyesi Nilgün Yerli Gürel ile AK Parti Güzelbahçe İlçe Yönetim Kurulu üyesi Filiz Çetiner'in 2 aydır üzerinde çalıştığı ve İzmirli 35 sarışın kadının AK Parti'ye yönelik kaygılarını, yaşam alanına müdahale endişelerini doğrudan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile paylaşmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan proje il teşkilatında çatlağa neden oldu.

Ulusal ve yerel basında manşetlere taşınan '35 sarışın kadın Erdoğan ile görüşecek' başlıklı haberinin ardından projeye tepkiler gelmeye başladı. Özellikle 'sarışın' kadın ifadesinden rahatsızlık duyan teşkilat üyeleri konuyu il yönetimine taşıdı. Söz konusu haberden milletvekili adaylarının da rahatsızlık duyması ve durumu Genel Merkeze iletmeleri üzerine İl Başkanı Ömer Cihat Akay yazılı bir açıklama yaparak söz konusu proje ile İl Başkanlığı'nın herhangi bir ilgisinin olmadığını açıkladı.

Yazılı açıklama yapıldı

İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "20 Nisan 2011 Tarihinde "35 Sarışın kadını Başbakan'a anlatacaklar" başlığında, görsel ve yazılı basın organlarında adı geçen proje ile AK Parti İzmir İl Başkanlığımızın kurumsal olarak ilgisi ve çalışması yoktur. Yapıldığı iddia edilen projede yer alan konu ve araştırma, kişisel bir çalışma olup; hiçbir şekilde AK Parti İzmir İl Başkanlığını bağlamamaktadır" denildi.

Sarışın sözü tepki çekti


Yazılı açıklamanın ardından İl Başkanı Ömer Cihat Akay, projenin basında yer almasının ardından teşkilatta bir sıkıntının yaşandığını dile getirdi. Akay, "Aslında proje böyle değildi. Sarışın kadın olarak değil, farklı bir projeydi. 35 kadın 35 soru idi. Ama olay basında çok farklı yer aldı. Basın sarışın kadın ifadesini ilgi çekmek için kullandı. Bu durumda sıkıntı doğurdu. Herkes 'bu nedir' diye bana soruyor. Teşkilattan hem İzmirlilerden tepki gördü. Aday arkadaşlarımızla kahvaltı vardı onlar da bana sordu" diye konuştu. Akay ayrıca, söz konusu projenin ulusal ve yerel basında yer alması üzerine Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin ile görüştüğünü ve projenin geri çekildiğini söyledi.

'Beni il başkanı görevlendirdi'


Başkanı Ömer Cihat Akay'ın, projenin il başkanlığını bağlamadığını bireysel bir çalışma olduğunu açıklaması üzerine projenin yürütücülerinden İl Yönetim Kurulu üyesi Nilgün Yerli Gürel ise projeye destek vermesi için bizzat İl Başkanı Akay tarafından görevlendirdiğini söyledi. Akay, "Bu proje Ocak ayında Güzelbahçe İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Çetiner tarafından gündeme getirilmiş bir proje. Bir ay evvel İl Başkanımız beni aradı ve Çetiner'e yardımcı olmam için beni görevlendirdi. Başbakanlığa sunulmuş ve onay almış bir proje. Ama henüz yapım aşamasındaydı, tasarı halindeydi. 35 kadını bile henüz tamamlayamamıştık. Bu süreçte haberlerin çıkması üzücü oldu" diye konuştu.
İl Başkanı Ömer Cihat Akay'ın yazılı açıklamasından haberdar olmadığını, kendisini arayan kimsinin de olmadığını belirten Gürel, "İl Başkanımızın açıklamasının gerekçesini bilmiyorum. Daha iki gün önce 'seçim sonuna kalabilir' diyen İl Başkanımızın şimdi bunu demesini anlamadım. Proje benim değil, Filiz hanımın projesi. O sunduğunda İl Başkanımız 'Bu kızımıza destek ver' dedi. Ben başkan demese neden bu görevi alayım. Her geminin bir kaptanı vardır. Ve tayfalar kaptanın dediğini yapmak zorundadır. Bu durum Fazıl Say'a yapılan duruma benziyor. Başkan bunu eminim zaman kısıtlığından söylemiştir" dedi.